Een nieuw rapport van Amnesty International maakt de conclusie dat Israël in Gaza genocide pleegt onvermijdelijk. Amnesty roept op tot direct ingrijpen en vraagt het Internationaal Strafhof strafrechtelijk onderzoek in te stellen.
Voor het rapport You Feel Like You Are Subhuman: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza onderzocht Amnesty Israëlische acties in Gaza tussen 7 oktober 2023 en begin juli 2024. De organisatie interviewde 212 mensen, onder wie Palestijnse slachtoffers en getuigen, lokale autoriteiten in Gaza en gezondheidswerkers. Daarnaast voerden de onderzoekers veldwerk uit en analyseerden een uitgebreide reeks visueel en digitaal bewijs, waaronder satellietbeelden. Ook analyseerden de onderzoekers verklaringen van hoge Israëlische regerings- en legerfunctionarissen en officiële Israëlische instanties.
Amnesty concludeert dat sprake is van genocide. Volgens het 295 pagina’s tellende rapport maakt Israël zich schuldig aan drie van de vijf criteria die in het Genocideverdrag worden benoemd: het doden van leden van de groep; het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep; en het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke vernietiging.
‘Aangezien deze daden zijn gepleegd in een al bestaande context van onteigening, apartheid en onwettige militaire bezetting, kunnen we maar één conclusie trekken: de bedoeling van Israël is de fysieke vernietiging van Palestijnen in Gaza’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘De gruweldaden die Hamas en andere gewapende groeperingen op 7 oktober 2023 pleegden kunnen nooit Israëls genocide op Palestijnen in Gaza rechtvaardigen’, aldus Callamard.
‘Het Israëlische geweld heeft de bevolking van Gaza aan de rand van de afgrond gebracht’, schrijft Amnesty: ‘op 7 oktober 2024 waren meer dan 42 duizend Palestijnen gedood, onder wie ruim 13.300 kinderen. Daarnaast waren er meer dan 97 duizend gewonden. Velen van hen waren het slachtoffer van directe aanvallen of aanvallen die opzettelijk onnauwkeurig waren.’
Bij onderzoeken naar vijftien luchtaanvallen vond Amnesty geen bewijs dat deze gericht waren op een militair doel. Hoewel deze vijftien slechts een fractie zijn van Israëls totale aantal luchtaanvallen, vertegenwoordigen zij wel een breder patroon van herhaalde directe aanvallen op burgers en burgerobjecten of opzettelijk onnauwkeurige aanvallen. De aanvallen leidden bovendien opzettelijk tot een groot aantal doden en gewonden onder de burgerbevolking, concludeert de organisatie.
Ook beschrijft het rapport de ongekende materiële verwoesting van Gaza: ‘Hele steden zijn met de grond gelijkgemaakt. Noodzakelijke infrastructuur, landbouwgrond en culturele en religieuze plaatsen zijn verwoest. Grote delen van Gaza zijn daardoor onbewoonbaar. Israël veroorzaakte levensomstandigheden in Gaza die leidden tot een dodelijke mix van ondervoeding, honger en ziektes.’
De organisatie concludeert dat sommige Israëlische acties ‘op zichzelf beschouwd’ neerkomen op ernstige mensenrechtenschendingen of ernstige schendingen van het oorlogsrecht. Maar ‘kijkend naar het bredere beeld van Israëls militaire campagne en de optelsom van zijn beleid en daden, is genocidale intentie de enige redelijke conclusie.’
Het rapport documenteert hoe Israël Palestijnen in Gaza opzettelijk in levensomstandigheden bracht die bedoeld zijn om hen na verloop van tijd te vernietigen. De Israëlische autoriteiten maakten hierbij gebruik van drie middelen, die elkaar herhaaldelijk versterkten, schrijft de organisatie:
Dit leidde tot hongersnood en de verspreiding van ziektes. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen werden zwaar getroffen, met verwachte langetermijngevolgen voor hun gezondheid, aldus het rapport.
Keer op keer had Israël de kans om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren, schrijft Amnesty. Maar het weigerde dit te doen. Door de herhaalde ‘evacuatie’-bevelen verplaatste Israël negentig procent van de bevolking van Gaza naar steeds kleiner wordende, onveilige stukken land. De Palestijnse bevolking leeft daar onder onmenselijke omstandigheden. Sommigen van hen moesten wel tien keer vluchten.
Om de specifieke intentie van Israël om Palestijnen in Gaza fysiek te vernietigen vast te stellen, bekeek Amnesty de context van Israëls systeem van apartheid, de onmenselijke blokkade van Gaza en de decennialange onwettige militaire bezetting van het Palestijnse gebied. Verder stelt de organisatie vast dat Israël onvoldoende voorzorgsmaatregelen trof om burgers te ontzien en willekeurige of disproportionele aanvallen te vermijden. Amnesty vond geen bewijs dat daden van Hamas voldoende verklaren waarom Israël levensreddende hulp opzettelijk beperkte.
Daarnaast beoordeelde Amnesty 102 verklaringen van Israëlische functionarissen in de regering, het leger en het parlement (Knesset), waarin werd opgeroepen tot misdaden tegen Palestijnen in Gaza, of waarin ontmenselijkende en racistische retoriek werd gebruikt. In 22 daarvan, afkomstig van hoge functionarissen die verantwoordelijk waren voor het aansturen van het offensief, werd vermoedelijk opgeroepen tot genocidale daden of rechtvaardiging daarvan.
Deze taal werd door Israëlische soldaten ter plekke vaak herhaald, schrijft Amnesty. Dat blijkt uit geverifieerde video’s waarin soldaten te zien zijn die oproepen om Gaza uit te wissen of onbewoonbaar te maken, en de vernietiging van Palestijnse huizen, moskeeën, scholen en universiteiten vieren. Eerder beschreven we die wanstaltige praktijk aan de hand van onderzoek van Al-Jazeera.