Moord op afstand 26 maart 2024 Lees meer over

Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone

Gruwelijke beelden tonen de kille executie van vier ongewapende Palestijnen in Gaza vanuit de lucht. Opnieuw blijkt dat Israël zich niets aantrekt van het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof.

Een screenshot uit de door Al Jazeera gepubliceerde video, enkele seconden voordat de vier mannen door de Israëlische drone worden gedood. © Al Jazeera

De door Al-Jazeera gepubliceerde beelden zijn begin februari door een Israëlische drone gemaakt in Khan Yunis in Gaza. Ze tonen vier Palestijnse mannen, lopend in een door Israël verwoest deel van de stad. Ze zijn ongewapend en kennelijk op weg om te zien wat er over is van hun woningen.

De drone volgt de mannen, en ergens in Israël besluit een commandant blijkbaar dat zij moeten worden gedood. Een drone operator voert het bevel uit. Een eerste salvo doodt twee van de mannen. De andere twee proberen wankelend en vallend te ontkomen, ieder in een andere richting, maar een tweede en derde salvo kosten ook hen het leven. Het is moord in koelen bloede – er is geen ander woord voor.

Engelse vertaling van Al Jazeera’s rapportage. Let op: de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

De beelden werden op 21 maart op het Arabische nieuwskanaal van Al-Jazeera getoond, en een dag later in verkorte versie op de website van Al-Jazeera English. Ze zijn afkomstig van een drone die in Gaza is neergehaald, aldus de zender.

Het Israëlische leger – het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ – stelt een onderzoek naar het voorval in, en dat betekent vermoedelijk dat de zaak zoals gewoonlijk in de doofpot verdwijnt, schrijft de Israëlische journalist Gideon Levy in de krant Haaretz. Niemand zal te weten komen wie de vier ‘geplette insecten in het zand’ waren en waarom zij dood moesten.

Schending vonnis

De dood van het viertal dateert van na het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in de door Zuid-Afrika tegen Israël aangespannen genocidezaak. In dat vonnis werd Israël in het kader van artikel 2 van het Genocideverdrag opgedragen het doden van Palestijnen te staken. De moord op de mannen is een duidelijke schending van dat vonnis.

Onbekend is welk type drone bij de aanslag is gebruikt. Wél bekend is dat een groot deel van de in Gaza ingezette Israëlische drones wordt geleverd door Elbit Systems, het paradepaardje van Israëls militaire industrie. Elbit is onder meer berucht vanwege geheime wapenleveranties aan de militaire junta van Myanmar, maar niettemin doet de Nederlandse regering er groot zaken mee. Zo ontving Nederland in februari het eerste van twintig bij Elbit bestelde PULS-raketsystemen.

Ook staat Nederland op het punt een defensieverdrag met Israël te sluiten, als basis voor verdere verdieping van de militaire samenwerking. Het verdrag moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Samen met onze partners PAX, Stop Wapenhandel en De Goede Zaak zijn wij een petitie gestart waarin we er bij de Eerste Kamer op aandringen daarvan af te zien. Wij roepen iedereen die vindt dat militaire samenwerking met Israël onder de huidige omstandigheden uitgesloten hoort te zijn op de petitie te tekenen en te helpen verspreiden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy