Mailactie 1 april 2020 Lees meer over

Oproep aan de regering: oefen druk uit op Israël om de blokkade van Gaza op te heffen

Een grootschalige uitbraak van het coronavirus zou in de door Israël afgesloten Gazastrook rampzalige gevolgen hebben. Met een mailactie roepen organisaties de Nederlandse regering op om druk op Israël uit te oefenen om de aanvoer van medische hulpmiddelen naar Gaza toe te staan.

De e-mailactie is een initiatief van de organisaties Groningen-Jabalya en DocP (Diensten en Onderzoek Centrum Palestina). Zij doen een dringend beroep op de regering om Israël ertoe te bewegen de blokkade van de Gazastrook op te heffen en de aanvoer van de noodzakelijke medische middelen mogelijk te maken. U kunt de actie kracht bijzetten door de e-mail aan de regering op deze pagina zelf te versturen.

Het coronavirus heeft in Nederland en andere landen met een goed gezondheidssysteem zeer ernstige consequenties. In de al dertien jaar door Israël afgesloten Gazastrook zou een grootschalige uitbraak van het virus verwoestende gevolgen hebben.

De dichtbevolkte landstrook – bijna twee miljoen inwoners op een oppervlakte vergelijkbaar met die van Vlieland – gaat als gevolg van de blokkade gebukt onder een permanente humanitaire crisis. Het overbelaste zorgsysteem kampt met chronische tekorten aan gespecialiseerde artsen, apparatuur en medicijnen, en kan een corona-epidemie onmogelijk het hoofd bieden.

Zoals wij onlangs schreven luiden tal van deskundigen en hulporganisaties de noodklok. Zij benadrukken dat Israël als feitelijke bezetter van de strook verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van de Gazanen. Het allerminste dat van Israël mag worden geëist is dat het de aanvoer van noodzakelijke medische middelen niet belemmert.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy