Nieuwsoverzicht 30 maart 2020 Lees meer over

Israël-Palestina in het kort – week 14

Land Day / Israëlische eenheidsregering / Coronavirus in de Palestijnse gebieden / Toename kolonistengeweld / Microsoft verkoopt aandelen Israëlische startup

Land Day

Vandaag, 30 maart, is het Land Day, de dag waarop Palestijnen de zes doden en zeventig gewonden herdenken die op 30 maart 1976 vielen bij protesten tegen de inbeslagname van Palestijns land door Israël. Land Day is een van belangrijkste data in het Palestijnse collectieve geheugen, en was twee jaar geleden de aanleiding om de eerste protesten in het kader van de Grote Mars van Terugkeer in Gaza te organiseren. Bij de protesten die bijna twee jaar daarna wekelijks plaatsvonden werden 212 Palestijnen gedood en raakten vele duizenden gewond doordat zij met scherpe munitie door Israëlische scherpschutters beschoten werden.

Op 22 mei 2018 gaf minister Blok in een Algemeen Overleg aan dat hij een “gedegen, onafhankelijk en tijdig” onderzoeksrapport van Israël wilde. Dat zou volgens hem uiterlijk in de zomer van 2018 gepubliceerd worden. 21 maanden later is dat rapport er nog steeds niet, en is er slechts één Israëlische soldaat tot één maand celstraf veroordeeld voor zijn handelingen bij het grenshek met Gaza.

Volgens een in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad opgesteld en in februari 2019 gepubliceerd rapport over de Grote Mars van Terugkeer hebben Israëlische soldaten zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen door op demonstranten te schieten die voor hen geen onmiddellijk gevaar vormden.

De demonstraties die deze week in het kader van het tweejarig bestaan van de Grote Mars van Terugkeer zouden plaatsvinden zijn op zaterdag afgelast om de verspreiding van het coronavirus in Gaza tegen te gaan. De bewoners van Gaza werd verzocht om niet naar het grenshek met Israël te gaan, maar in plaats daarvan de Palestijnse vlag te hijsen. Ook op de Westelijke Jordaanoever en in Palestijnse steden en dorpen in Israël wordt Land Day dit jaar herdacht door het hijsen van de Palestijnse vlag.

Israëlische eenheidsregering

Het lijkt erop dat Israël een eenheidsregering krijgt waarin zowel het rechts-religieuze blok (Likud, Yamina, Yahadut Hatora en Shas) als parlementariërs van Gantz’ Kahol Lavan en de Arbeiderspartij plaatsnemen. Vooralsnog zou Benjamin Netanyahu als premier de leiding over de regering houden.

Omdat er binnen Kahol Lavan grote onenigheid was over een mogelijke samenwerking met Netanyahu is de partij op 29 maart in drie fracties uiteengevallen. De parlementaire fractie die onder leiding van Gantz onderdeel zal worden van de regering blijft Kahol Lavan heten. De voorzitter en een parlementariër van de Arbeiderspartij zullen ook als onderdeel van de linkerflank plaatsnemen in de regering. De voorzitter, Amir Peretz, had tijdens de laatste verkiezingsperiode nog beloofd geen regering te vormen met Netanyahu.

Coronavirus in de Palestijnse gebieden

Inmiddels zijn er in de Palestijnse gebieden 104 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarvan negen in Gaza, dat maakte de Palestijnse Autoriteit afgelopen zondag bekend. Vijf van de nieuwe gevallen zijn leden van dezelfde familie uit de plaats Qatanna, vlak buiten Jeruzalem.

Om de gezondheidsautoriteiten in Gaza te helpen in de strijd tegen het coronavirus heeft de Egyptische Rode Halve Maan drie vrachtwagens met medisch materiaal aan de Palestijnse Rode Halve Maan gedoneerd. Desondanks wordt alom gevreesd voor de rampzalige gevolgen van een grootschalige uitbraak van het virus in de door Israël afgesloten landstrook.

Toename kolonistengeweld

Israëlische kolonisten maken gebruik van de lockdown die op de bezette Westelijke Jordaanoever van kracht is om Palestijns land te annexeren en Palestijnen aan te vallen. Hoewel kolonistengeweld regelmatig voorkomt op de Westelijke Jordaanoever is er sinds het begin van de lockdown bijna dagelijks sprake van vernielingen of de inbeslagname van Palestijns land. ‘De kolonisten weten dat mensen thuis blijven vanwege het coronavirus, dus proberen ze het te gebruiken als een kans om ons aan te vallen en meer land in te nemen, verklaart Ghassan al-Najjar, een Palestijnse activist. ‘Vanwege de kolonisten en de bezetting kunnen we de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie of van onze eigen regering niet volgen om ons tegen coronavirus te beschermen.’ Doen ze dat wel, dan verliezen ze hun land.

Op 24 maart vielen Israëlische kolonisten het Palestijnse dorp Umm Safa aan, dat omringd wordt door illegale nederzettingen. Een van de bewoners liep daarbij een schedelfractuur en interne bloedingen op, andere dorpsbewoners raakten lichtgewond. Kort na de aanval sloot het Israëlische leger alle ingangen van het dorp, wat leidde tot confrontaties met lokale Palestijnse jongeren waarbij het leger traangas en met rubber beklede stalen kogels inzette. Volgens Mustafa Tanatra, een lokale activist, hadden de bewoners het Israëlische leger gevraagd om in te grijpen en de aanval van de kolonisten te stoppen, maar gaf het leger de bewoners de schuld en weigerde het in te grijpen.

Microsoft verkoopt aandelen Israëlische startup

Microsoft heeft aangekondigd haar belangen in het Israëlische bedrijf AnyVision te verkopen. AnyVision, gevestigd vlak buiten Tel Aviv, werd door Microsoft onder de loep genomen nadat bekend werd dat software van het bedrijf werd gebruikt om Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te surveilleren. Uit het onderzoek bleek dat de technologie van AnyVision gebruikt werd bij controleposten bij grensovergangen tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, maar niet dat het gebruikt werd voor een grootschalig surveillanceprogramma onder de Palestijnse bevolking. Desalniettemin besloot Microsoft het aandeel te verkopen en niet meer te investeren in startups voor gezichtsherkenning.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy