Publiek roept HEMA op tot respect voor mensenrechten

Met een mailactie wordt de HEMA gemaand om haar relatie met de Israëlische wijnproducent Teperberg te verbreken. Dat bedrijf is betrokken bij de illegale exploitatie van bezet Palestijns gebied, en om die reden geen acceptabele zakenpartner.

Oogst van druiven bij een illegale Israëlische kolonie (nederzetting) op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Ook Teperberg 1870 exploiteert wijngaarden in bezet gebied.

De organisatie DocP (Diensten en Onderzoek Centrum Palestina) is een actie gestart tegen de verkoop van Israëlische wijnen door de HEMA. Die wijnen zijn afkomstig van de Israëlische wijnproducent Teperberg 1870. Op sociale media wordt de actie van DocP gepromoot onder de hashtag #Kappen-met-Teperberg.

Profiteren van bezetting

Teperberg is actief betrokken bij de exploitatie van bezet Palestijns land, en verwerkt druiven uit bezet gebied in zijn wijn. Samenwerking met Teperberg komt neer op steun aan die illegale praktijk en leidt tot betrokkenheid bij schendingen van (onder meer) de mensenrechten.

Om die reden is Teperberg geen acceptabele handelspartner. DocP roept het publiek op om die boodschap via een mailactie luid en duidelijk aan de HEMA over te brengen. Online kan daartoe de volgende verklaring worden ondertekend:

Uit berichtgeving door de media heb ik begrepen dat de Hema wijn verkoopt van het Israëlische bedrijf Teperberg 1870. Dat bedrijf is betrokken bij grootschalige volkenrechtelijke misdaden, waaronder oorlogsmisdaden.

Samenwerking met Teperberg is om die reden maatschappelijk onaanvaardbaar. Op grond daarvan roep ik u op uw relatie met Teperberg direct te beëindigen. HEMA, Pers geen Palestijn uit!

Onderzoek naar Israëlische wijnindustrie

In februari publiceerde The Rights Forum een onderzoek waaruit blijkt dat de Israëlische wijnindustrie op grote schaal profiteert van de bezetting en kolonisering van bezet Palestijns en Syrisch land. Andersom vormt de exploitatie van de bezette gebieden door de Israëlische wijnproducenten een belangrijke impuls voor verdere kolonisering.

Door het kopen van Israëlische wijn dragen Nederlandse consumenten zonder dat te beseffen bij aan die praktijk. Om die reden neemt het protest tegen Israëlische wijnen toe. In januari probeerde de VVD dergelijke protesten nog te framen als antisemitisme. De actie van DocP wijst uit dat consumenten zich niet door dergelijke laster laten beïnvloeden.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy