Videobeelden 10 december 2018 Lees meer over

Palestijn met verstandelijke beperking werd in de rug geschoten

De Palestijn met verstandelijke beperking die onlangs in Tulkarm door Israëlische kogels omkwam is van afstand in de rug geschoten. Dat blijkt uit beelden van een bewakingscamera.

Beeld van de bewakingscamera.

De 22-jarige Muhammad Ihbali werd afgelopen dinsdag voor dag en dauw doodgeschoten, meldden wij afgelopen week. De verstandelijk beperkte man was, zo luidde het verhaal, van het koffiehuis waar hij werkte onderweg naar huis toen hij in een gevecht tussen Israëlische militairen en Palestijnse jongeren terechtkwam. Hij werd door twee kogels getroffen. Beelden van een bewakingscamera, gepubliceerd door Palestijnse en Israëlische media, vertellen echter een ander verhaal.

De beelden tonen een aantal Palestijnse mannen die op straat staan voor een koffiehuis. Aan de overkant loopt Ihbali, zijn onafscheidelijke stok in de hand. De aandacht van de mannen, ook die van Ihbali, wordt getrokken door de bezettingstroepen die, buiten beeld, Tulkarm zijn binnengetrokken. Of de militairen op dat moment in gevecht zijn met stenengooiende Palestijnse jongeren is onduidelijk.

Duidelijk is wel dat de mannen op straat het zekere voor het onzekere nemen en de plek verlaten. De mannen bij het koffiehuis gaan naar binnen en Ihbali vervolgt zijn weg, de rug naar de Israëlische militairen. Na enkele stappen valt hij plots voorover, door een kogel in de rug geraakt. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst te zijn overleden.

Het Israëlische leger wilde eerder geen commentaar geven op de dood van Ihbali, maar maakte nu bekend een onderzoek in te stellen. Doorgaans wordt van zulke onderzoeken niets meer vernomen. Hoogst zelden wordt een militair verantwoordelijk gesteld, laat staan gestraft, voor het doodschieten van een Palestijn.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy