Straffeloosheid 11 december 2017 Lees meer over

Israëlische militairen mishandelen geboeide Palestijnse tieners

De bewijzen van ernstige misdragingen door het Israëlische leger stapelen zich op. Een nieuwe video laat zien hoe opgepakte Palestijnse jongeren door militairen zwaar worden mishandeld. Het breken van schouders is volgens waarnemers een beproefde tactiek.

Een 16-jarige Palestijnse jongen wordt op vrijdag 8 december in Al-Khalil (Hebron) afgevoerd door 23 zwaarbewapende Israëlische militairen. De jongen is vandaag voorgeleid aan een Israëlische militaire rechtbank.

Afgelopen vrijdag werd in de Palestijnse stad Al-Khalil (Hebron) gedemonstreerd tegen het Amerikaanse besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Al-Khalil, gelegen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, is opgedeeld in twee zones: H1 onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit (PA), H2 onder dat van Israël.

De demonstratie vond plaats in het Palestijnse stadsdeel H1, waarover Israël geen zeggenschap heeft, en verliep volgens aanwezigen geweldloos. Dat veranderde toen het Israëlische leger de demonstratie opzocht. De International Solidarity Movement (ISM Palestine), een organisatie die in Al-Khalil waarnemers heeft gestationeerd, legde de gevolgen vast in een kort maar schokkend videoverslag.

Schouders breken

In de video is te zien hoe Palestijnse tieners door Israëlische militairen ernstig worden mishandeld.

Op de video is te zien hoe Israëlische bezettingstroepen het Palestijnse stadsdeel H1 binnenvallen. Even later zien we groepen Israëlische soldaten een aantal opgepakte Palestijnse jongeren afvoeren naar stadsdeel H2. De Palestijnen zijn geboeid en geblinddoekt en worden zwaar mishandeld.

Waarnemers beschrijven de in beeld gebrachte mishandeling als het breken van schouders van jongeren, hetgeen volgens hen een gangbare praktijk is. In de video lijkt dat automatisme ook zichtbaar. Veelzeggend is dat geen van de militairen, hoewel getuige van ernstig wangedrag door collega’s, ingrijpt.

Straffeloosheid

De video brengt haarscherp de volstrekte straffeloosheid in beeld die ten grondslag ligt aan het geweld en de rechtenschendingen waaraan de Palestijnen permanent blootstaan. Voor Israëlische militairen is het mishandelen van de Palestijnen een alledaagse bezigheid. ‘Wie doet ons wat?’ is de houding van de soldaten in de video.

Een onlangs gepubliceerde video van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem onderstreept het alledaagse karakter van de intimidatie door Israëlische militairen in H1, in dit geval gericht tegen het personeel en de leerlingen van een school en willekeurige voorbijgangers. De minachting van de zich onaantastbaar wanende militairen voor de Palestijnse bevolking druipt van de beelden af.

Die straffeloosheid – de weigering van de internationale gemeenschap om de Palestijnen te beschermen – is er de voornaamste oorzaak van dat uitwassen zoals bruut geweld hebben kunnen uitgroeien tot de maat der dingen in bezet Palestina. Afgelopen maanden publiceerde The Rights Forum daar verschillende voorbeelden van.

In oktober schreven we een artikel over het oplsluiten van 16 kinderen in een kooi door vermoedelijk dezelfde Israëlische eenheid die zich in de ISM-video misdraagt. Tot de andere recent beschreven voorbeelden van straffeloosheid behoort het Israëlische regime van nachtelijke razzia’s, het shoot-to-cripple-beleid en het schrikbewind dat door het Israëlische leger in de Palestijnse vluchtelingenkampen wordt gevoerd. Dat zelfs de doden te vrezen hebben, beschreven we in augustus.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy