Vluchtelingenkamp 12 november 2019 Lees meer over

Israëlische militairen schieten Palestijn die brand wil blussen dood

Tijdens een operatie in het vluchtelingenkamp Al-Arub schoten Israëlische militairen maandag de 22-jarige Omar al-Badawi dood. De man wilde een brand blussen en vormde geen bedreiging voor de militairen. ‘Het Israëlische geweld is dagelijkse kost’, zegt een inwoner van het kamp. ‘Het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap de ogen opent.’

Zwaargewond ligt Omar al-Badawi voor zijn huis nadat hij door een militair is neergeschoten. Hij stierf korte tijd later. © Middle East Eye

In het vluchtelingenkamp Al-Arub, in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever, vond maandag een demonstratieve herdenkingsmars plaats voor Yasser Arafat, de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) die 15 jaar geleden stierf. Daarbij zouden volgens het Israëlische leger stenen zijn gegooid naar verkeer op een nabijgelegen weg, zo blijkt uit artikelen van Haaretz en Middle East Eye.

Israëlische militairen trokken het kamp binnen om met inzet van traangas, stungranaten en geweervuur een eind aan de demonstratie te maken. Op hun beurt werden zij naar eigen zeggen bekogeld met molotovcocktails.

Tijdens de operatie ontstond een brandje, vlak bij de woning van Omar al-Badawi. Videobeelden tonen hoe de 22-jarige man met een handdoek naar buiten komt om het vuur te doven en, oog in oog met de militairen, na enkele stappen met scherpe munitie in de maagstreek wordt geschoten. Uit de beelden blijkt duidelijk dat Al-Badawi geen bedreiging voor de militairen vormde.

https://www.youtube.com/watch?v=rjvTQ0v9Cxo&feature=emb_title

Video [c] Abd al-Rahman Hassan

Directe weg naar ziekenhuis afgesloten

Een tweede video, gepubliceerd door Middle East Eye, laat zien hoe inwoners van het kamp de hevig bloedende Al-Badawi optillen en wegdragen, terwijl Israëlische militairen demonstranten blijven beschieten. Een neef van het slachtoffer, Muhammad al-Badawi, verklaart tegenover Middle East Eye dat het Israëlische leger alle uitgangen van het vluchtelingenkamp had afgesloten, waardoor het lang duurde voor zij het ziekenhuis bereikten. Daar overleed Omar kort na aankomst aan zijn verwondingen.

Inwoners van het kamp benadrukken dat Omar niet deelnam aan de herdenkingsmars en niet betrokken was bij de daaropvolgende gevechten. Zijn neef omschrijft hem als een alom gerespecteerde persoonlijkheid, die geliefd was vanwege zijn sociale bewogenheid. Een andere inwoner vertelt dat het hele kamp geschokt is door zijn dood:

Omar was a friend to the whole camp. He was well known for his kindness and his good morals. Everyone is shocked, especially at the way he was killed  the fact that they shot him directly with live ammunition while he was just standing there.

‘Internationale gemeenschap, word wakker!’

De Israëlische militaire politie heeft een onderzoek ingesteld, nadat uit beeldmateriaal en verklaringen van militairen was gebleken dat Al-Badawi geen bedreiging vormde en er geen scherpe munitie tegen hem had mogen worden gebruikt. De militair die Al-Badawi doodschoot zou hebben verklaard dat hij dacht dat de handdoek in Al-Badawi’s hand een molotovcocktail was.

Op Twitter pleit de Speciale VN-Coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces, Nickolay Mladenov, voor een grondig onderzoek naar de ‘schokkende’ dood van Al-Badawi:

Shocking to see the video today’s killing of Omar Badawi by #Israeli security forces in #Hebron in circumstances that would seem to indicate that he posed no threat to anyone. My deepest condolences to his family. Such acts must be thoroughly investigated.

Volgens de inwoners van het kamp mag het daar niet bij blijven. Zij benadrukken dat het neerschieten van Palestijnen geen uitzondering is, maar regel, ook buiten het vluchtelingenkamp. ‘De internationale gemeenschap moet wakker worden’, zegt een inwoner:

They are constantly raiding the camp from all directions. They shoot at us every day, not just today. […] Every day there are clashes, every day there are arrests. […] The international community needs to wake up. Open your eyes to what is happening, not just here in Al-Arub but all over Palestine.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy