Provocatie 6 oktober 2022 Lees meer over

Illegale Israëlische kolonisten bestormen Ibrahimi-moskee in Hebron

Op zondag 2 oktober hebben extremistische Israëlische kolonisten de Ibrahimi-moskee in de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever bestormd. Op videobeelden is te zien hoe de kolonisten in de moskee dansen en meezingen met een band die religieuze muziek ten gehore brengt.

Een band van Israëlische kolonisten voert religieuze muziek uit in de Ibrahimi-moskee in Hebron, 2 oktober 2022. © Twitter

De bestorming leidde tot stevige veroordelingen van Palestijnen, die het voorval een ‘schending van de heiligheid van de moskee’ noemden. Muziek wordt over het algemeen als verboden beschouwd in islamitische gebedshuizen.

De locatie maakt de actie van de illegale Israëlische kolonisten tot een nog grotere provocatie. Op 25 februari 1994 werd in de Ibrahimi-moskee een enorm bloedbad aangericht door de Amerikaans-Israëlische extremist Baruch Goldstein, die het vuur opende op biddende moslims. Daarbij kwamen 29 Palestijnen om het leven en vielen 125 gewonden.

In de oude stad van Hebron wonen ongeveer 40 duizend Palestijnen naast een groep van zo’n 850 extremistische Israëlische kolonisten. Israël controleert alle facetten van het leven van de Palestijnse bevolking middels een groot netwerk van militaire checkpoints en geavanceerde surveillanceapparatuur. Het doel is duidelijk. ‘Ze willen ons het leven zo moeilijk maken dat we op eigen initiatief vertrekken, zodat er meer [Israëlische] kolonisten kunnen intrekken,’ aldus de Palestijnse activist Issa Amro.

Illegale Israëlische kolonisten voeren het hele jaar door aanvallen uit op belangrijke islamitische locaties. Daarbij worden zij vaak begeleid door Israëlische militairen, die Palestijns verzet op gewelddadige wijze de kop indrukken. Sinds eind september, en met name sinds het Joodse Nieuwjaar, is het aantal van dergelijke bestormingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem toegenomen. Ook de Al-Aqsa-moskee in bezet Oost-Jeruzalem was de afgelopen dagen het toneel van Israëlische bestormingen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy