Israël-Palestina in het kort – 22 juni

Ontwikkelingen annexatie / Desinvestering ABP in Israëlische banken / Het Palestijnse verhaal ontbreekt in Israëlische schoolboeken / IDF soldaat krijgt taakstraf voor doden Palestijn / EU-Israël luchtvaartverdrag aangenomen / Nieuwe coronavirus-besmettingen in Palestijns gebied / Stijging sloopwerkzaamheden in Palestijns gebied / Ringweg Jeruzalem slecht vooruitzicht voor Palestijnen

Premier Netanyahu, links, en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, midden, tijdens een bijeenkomst over annexatie in de Ariel-nederzetting, 24 februari 2020 © David Azagury/US Embassy Jerusalem

Ontwikkelingen annexatie

Amerikanen vergaderen over annexatie

Deze week zal de Amerikaanse regering een beslissing nemen over het al dan niet steunen van het plan van premier Netanyahu om delen van de Westelijke Jordaanoever op 1 juli te annexeren. Het besluit zal naar alle verwachting genomen worden na een vergadering tussen onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, Jared Kushner, en president Trump. Friedman zal voor hij naar de Verenigde Staten reist om deel te nemen aan de vergadering waarschijnlijk eerst in overleg gaan met Netanyahu en Gantz.

Een van de opties die besproken zal worden tijdens de vergadering is een zogenaamde ‘geleidelijke’ annexatie. In dat geval zou de annexatie van zo’n dertig procent van de Westelijke Jordaanoever door Israël in verschillende stappen worden uitgevoerd, verspreid over een aantal maanden. De illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) zouden dan waarschijnlijk als eerste aan de beurt zijn.

De Israëlische minister van Defensie Gantz en de minister van Buitenlandse zaken Ashkenazi zijn eveneens voorstander van eenzijdige annexatie maar pleiten voor beter overleg met Jordanië en andere Arabische staten.

Netanyahu: geen Palestijnse staat, geen Israëlisch burgerschap voor Palestijnen

In een memorandum dat op 21 juni door het kantoor van premier Netanyahu naar zijn Likud-partijgenoten in de Knesset is verzonden staat dat het evacueren van de illegale Israëlische ‘nederzettingen’ een ‘onmiddellijke existentiële bedreiging’ voor Israël zou zijn. In het memorandum is een lijst argumenten opgenomen die door parlementariërs gebruikt kunnen worden om Netanyahu’s annexatie van de kolonies en de Jordaanvallei te verdedigen. De status van Palestijnen in de gebieden die Netanyahu wil annexeren en de totstandkoming van een Palestijnse staat worden in het memorandum niet genoemd. Vorige week zou Netanyahu tijdens een fractievergadering hebben herhaald dat hij een Palestijnse staat nooit zal erkennen. Vorige maand gaf de premier aan dat de Palestijnen in de Jordaanvallei geen Israëlisch burgerschap zullen krijgen.

Israël blokkeert toegangsweg Jordaanvallei

Israël is ter voorbereiding op de annexatie inmiddels begonnen met het afsluiten van de Jordaanvallei. Op vrijdag plaatste het Israëlische leger cementblokken op wegen in dorpen op de Westelijke Jordaanoever die leiden naar een snelweg naar de Jordaanvallei. Volgens het hoofd van de dorpsraad van Al-Mughayyer, Amin Abu Elia, zullen de cementblokken op den duur vervangen worden door metalen poorten om de toegang tussen de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei te beperken.

Kritiek uit christelijke hoek

De Palestijnse predikant Jack Sara doet een dringend beroep op medechristenen om steun te verlenen aan de strijd tegen annexatie en voor vrede. Interessant is dat de Raad van Kerken in Nederland op 19 mei op uitstekende wijze een brief van de Wereldraad van Kerken en de Raad van Kerken in het Midden-Oosten had gesteund. Op 11 juni kwam de Raad van Kerken in Nederland na zware druk door met name Christenen voor Israël daar helaas enigszins op terug. De Raad van Kerken in Nederland blijft bij de afkeuring van de annexatie. Het verbindt echter geen consequenties aan deze onrechtvaardigheid, deze schending van het internationaal recht waar veel Palestijnse christenen en niet-christenen het slachtoffer van zijn.

Desinvestering van ABP in twee Israëlische banken

Het Nederlandse pensioenfonds ABP is gestopt met beleggen in de Israëlische banken Leumi en Hapoalim. De twee banken investeren in bouwprojecten in de illegale Israëlische kolonies. Om die reden werden Leumi en Hapoalim opgenomen in de lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische kolonies die in februari door de VN werd gepubliceerd. Een woordvoerster van ABP schrijft: ‘We verwachten van bedrijven die actief zijn in gebieden met een verhoogd risico op mensenrechtenschendingen dat ze een mensenrechtenbeleid hebben.’ Bij Leumi en Hapoalim is dat niet het geval, aldus het pensioenfonds. The Rights Forum heeft in 2018 een campagne gevoerd waarin het ABP werd opgeroepen de beleggingen in de Israëlische banken te beëindigen. Dat heeft onder meer geleid tot een positieve ontmoeting in december 2018 met de ABP bestuursvoorzitter Corien Wortmann.

Het Palestijnse verhaal ontbreekt in Israëlische schoolboeken

Uit een onderzoek van professor Avner Ben-Avos van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat de Israëlische bezetting van Palestijns gebied nauwelijks wordt genoemd in Israëlische schoolboeken. Volgens Ben-Amos worden de Joodse controle over Palestijns gebied en de inferieure status van Palestijnen als een natuurlijke, vanzelfsprekende situatie weergegeven.

IDF soldaat krijgt taakstraf voor doden Palestijn

Een Israëlische soldaat die op 14 november 2018 een Palestijnse man doodschoot bij het grenshek met Gaza is veroordeeld tot een taakstraf van 45 dagen. Dat heeft het Israëlische leger op 18 juni bekendgemaakt. Uit het onderzoek van het leger bleek dat de soldaat zonder toestemming had geschoten op de Palestijnse man, die op dat moment ver van het grenshek vandaan stond en geen bedreiging voor de soldaat vormde. Hij is dus niet veroordeeld voor de moord op een Palestijn maar voor het niet afwachten van het schietbevel.

Stijging sloopwerkzaamheden in Palestijns gebied

Uit het tweewekelijkse rapport van het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken in de Bezette Palestijnse Gebieden (OCHA OPT) blijkt dat Israëlische autoriteiten tussen 2 en 15 juni 250% meer Palestijnse gebouwen hebben gesloopt dan gemiddeld het geval is. In twee weken werden zeventig gebouwen gesloopt, en raakten daardoor negentig mensen hun huis kwijt. Sinds het begin van het jaar worden wekelijks gemiddeld tien gebouwen gesloopt.

Ringweg Jeruzalem slecht vooruitzicht voor Palestijnen

Israël is begonnen aan de bouw van een nieuwe ringweg om Jeruzalem. De zogenaamde ‘Amerikaanse Weg’ zal Israëlische nederzettingen ten noorden en zuiden van Jeruzalem met elkaar verbinden. Volgens de Israëlische autoriteiten zal de weg ten goede komen aan alle bewoners van Jeruzalem – Israëli’s en Palestijnen. Volgens de Palestijnen ligt dat anders: Fadi Al-Hidmi, de Palestijnse minister van Jeruzalem-Zaken, schrijft in een mail aan het persbureau Reuters dat de Palestijnse buurten in Oost-Jeruzalem door de weg van elkaar zullen worden afgesneden. Volgens Al-Hidmi hebben alleen de bewoners van de Israëlische nederzettingen baat bij de bouw van de weg, en wordt de haalbaarheid van Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad ondermijnd.

EU-Israël luchtvaartverdrag aangenomen

Het Europees Parlement heeft op woensdag 17 juni het ‘Open Skies’-verdrag goedgekeurd, een luchtvaartverdrag met Israël dat vliegtarieven verlaagt en het creëren van extra routes bevordert. Een aantal linkse fracties in het parlement had, zonder succes, getracht de stemming uit te stellen tot na de verwachtte Israëlische annexatie van Palestijns gebied op 1 juli. Het verdrag werd uiteindelijk met een grote meerderheid aangenomen: 437-102, met 147 onthoudingen. Een dag later waarschuwde de EU alsnog dat de stemming niet gezien moet worden als een indicatie voor de Europese reactie op annexatie.

Nieuwe coronavirus-besmettingen in Palestijns gebied

De Palestijnse Autoriteit heeft op zaterdag 20 juni besloten de steden Hebron en Nablus tijdelijk op slot te doen naar aanleiding van een scherpe stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus. In Hebron werden op zaterdag 48 nieuwe besmettingen gemeld, in Nablus waren dat er 23. Voor een periode van vijf dagen kan niemand Hebron in of uit, met uitzondering van goederentransporten. In Nablus zal de maatregel twee dagen van kracht zijn.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy