Opruiing 23 april 2018 Lees meer over

Israëlisch parlementslid: ‘Ahed al-Tamimi had een kogel moeten krijgen’

Bezalel Smotrich, lid van de Knesset namens Het Joodse Huis, vindt dat Ahed al-Tamimi had moeten worden neergeschoten. ‘Op z’n minst een kogel in haar knie.’

Bezalel Smotrich

Bezalel Smotrich, lid van de Knesset namens Het Joodse Huis, vindt dat Ahed al-Tamimi had moeten worden neergeschoten. ‘Op z’n minst een kogel in haar knie.’

De 17-jarige Palestijnse Ahed al-Tamimi zit wegens verzet tegen Israëls bezetting van Palestina een straf van acht maanden uit in een Israëlische gevangenis, maar dat is volgens sommigen bij lange na niet genoeg. De Israëlische parlementariër Bezalel Smotrich vindt dat Ahed neergeschoten had moeten worden, melden Israëlische media. Op Twitter schreef hij dat het Israëlische leger haar op z’n minst in de knieschijf had moeten schieten, zodat ze ‘de rest van haar leven huisarrest zou hebben’:

In my opinion, she should have gotten a bullet, at least in the kneecap. That would have put her under house arrest for the rest of her life.

Religieus extremisme

Smotrich zit in de Knesset (het parlement) namens de nationalistisch-religieuze regeringspartij Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis). De partij vertegenwoordigt de radicale kolonistenbeweging, die meent op basis van een goddelijke belofte aan ‘de joden’ recht te hebben op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Net als zijn achterban huldigt Smotrich extremistische denkbeelden en woont hij in een illegale kolonie (‘nederzetting’) op de Westoever. Vorig jaar bleek dat zijn woning in de kolonie Kedumim gebouwd is op privégrond van Palestijnen.

De toen nog 16-jarige Ahed al-Tamimi werd op 19 december 2017 door Israëlische bezettingstroepen van haar bed gelicht. Aanleiding was een vier dagen eerder gemaakt filmpje, waarin te zien is hoe zij en haar nicht Nur (21) twee Israëlische militairen hun tuin uit mepten. De militairen waren met hun collega’s Aheds dorp Al-Nabi Salih op de Westoever binnengetrokken om een demonstratie van Palestijnse jongeren de kop in te drukken.

Na een lang voorarrest werd Ahed op 21 maart op grond van een schikking door een militaire rechtbank veroordeeld tot acht maanden cel. Haar moeder Nariman, die het filmpje maakte en op Facebook zette, kreeg dezelfde straf. Haar nicht Nur werd veroordeeld tot de tijd die ze in voorarrest had gezeten.

‘Zeer bedroefd’

Met zijn opruiende woorden reageerde Smotrich op een tweet van journalist Yinon Magal, een voormalig parlementslid van Het Joodse Huis. Magal stuurde het beruchte filmpje nogmaals de wereld in, en schreef erbij hoe tevreden hij was dat Ahed nog in de gevangenis zat.

Smotrich antwoordde dat dat niet voor hem gold: ‘Ik ben zeer bedroefd dat ze is gearresteerd, Yinon’, schreef hij. Waarna zijn pleidooi voor het neerschieten van Ahed volgde. Het verminken of zelfs liquideren van Palestijnse jongeren door Israëlische bezettingstroepen is een macaber gebruik, waarover meermalen door The Rights Forum is bericht.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy