En dat is 7 5 februari 2018 Lees meer over

Israëli’s schieten weer een Palestijnse tiener door het hoofd

Tijdens een militair offensief tegen Palestijnse dorpen rond de stad Jenin is zaterdag opnieuw een jonge Palestijn gedood. Hij werd door een Israëlische militair door zijn hoofd geschoten.

De 19-jarige Ahmad Samir Abu ‘Ubayd.

Zaterdagavond werd tijdens een Israëlische razzia in het dorp Burqin de 19-jarige Ahmad Samir Abu ‘Ubayd gedood. De ongewapende tiener werd door een Israëlische militair door het hoofd geschoten. Hij is de zevende Palestijn die dit jaar door Israëlische militairen is omgebracht; vijf van hen werden door het hoofd geschoten.

Militair offensief

Afgelopen weekend vond een compleet militair offensief plaats tegen een aantal Palestijnse gemeenschappen aan de westkant van de op de Westelijke Jordaanoever gelegen stad Jenin. Uit de niet eenduidige berichtgeving kan worden geconcludeerd dat de wijk Wadi Burqin en omringende dorpen werden belaagd, waaronder met name het dorp Burqin. Tussen vrijdag en zondag vonden in het gebied tenminste drie massale invallen plaats.

Zaterdag trok een troepenmacht van 22 militaire voertuigen en twee bulldozers het dorp Burqin binnen, vergezeld van de ‘executie-eenheid’ Yamam en een honden-eenheid. Volgens Palestijnse media was sprake van een complete belegering en werden alle toegangswegen afgesloten. Bij huiszoekingen vielen talloze gewonden, onder meer na aanvallen met honden, en werd een groot aantal inboedels, huizen en andere gebouwen vernield of beschadigd, waaronder een schaapskooi.

De 19-jarige Ahmad Samir Abu ‘Ubayd.

In het escalerende geweld werd met traangas, schokgranaten en kogels op de bewoners geschoten. Daarbij werd de 19-jarige Ahmad Samir Abu ‘Ubaid in zijn hoofd geschoten. Acht Palestijnen raakten zwaargewond door geweervuur, tientallen anderen door het inademen van traangas en hondenbeten, en diverse kinderen raakten in shock. Vier inwoners werden door de bezettingstroepen opgepakt en met onbekende bestemming afgevoerd.

Het offensief was in de nacht van vrijdag op zaterdag van start gegaan met een aanval op Burqin en een nabijgelegen dorp. Daarbij werden woningen kort en klein geslagen en de inwoners mishandeld en door honden aangevallen. Vijf Palestijnen werden opgepakt, onder wie drie broers die deel uitmaken van de familie Jarrar.

Zondag vond in de uren voor zonsopkomst een nieuwe razzia plaats in Burqin. Daarbij werden opnieuw huiszoekingen uitgevoerd, waarbij grof geweld werd gebruikt, ‘excessieve schade’ werd aangericht aan woningen, en een schuur werd verwoest. Drie Palestijnen werden opgepakt. Een van hen werd een dag eerder beschoten met een schokgranaat, wat tot ernstige brandwonden aan zijn lichaam leidde.

Collectieve straf

In de nacht van 17 op 18 januari werd Wadi Burqin al eens onder de voet gelopen door een Israëlische troepenmacht op zoek naar de verdachte van een schietpartij waarbij op 9 januari een inwoner van een illegale Israëlische buitenpost om het leven kwam. Israël verdenkt de Palestijn Ahmad Nasr, inwoner van Wadi Burqin. Bij de inval van 17 januari werd een neef van de verdachte gedood en werden vier huizen met bulldozers verwoest.

De gebeurtenissen van de afgelopen weken geven een beeld van de collectieve straf die Israël aan de complete regio rond Jenin heeft opgelegd in zijn speurtocht naar één verdachte. Inmiddels zijn daar daarbij twee doden en honderden gewonden gevallen, en is een onbekend aantal Palestijnen opgepakt. De materiële schade is enorm. De verdachte is niet gevonden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy