En dat is 9 7 februari 2018 Lees meer over

Israëlische inval in Nablus: één Palestijn gedood, 110 gewonden

Bij een inval van Israëlische militairen in de Palestijnse stad Nablus werd dinsdagavond een 22-jarige Palestijn doodgeschoten en raakten er 110 gewond.

Beeld van de onlusten in Nablus.

Onlusten braken uit toen Israëlische troepen de Palestijnse stad Nablus binnenvielen, in twee huizen zeven Palestijnen oppakten en die trachtten af te voeren. Naar verluidt werden de Israëlische militairen door de bewoners van de wijk bekogeld met stenen in een poging het gewelddadig afvoeren van hun buurtgenoten tegen te gaan. Israëlische media melden op gezag van het leger dat van Palestijnse zijde zou zijn geschoten.

Feit is dat de Israëlische militairen het vuur openden op de betogers. Daarbij werd de 22-jarige Khalid Walid Tayah in zijn borst geschoten en raakten 110 Palestijnen gewond, van wie 58 door geweervuur. Tayah is de tweede Palestijn die dinsdag door Israëlische militairen werd gedood, en de negende in de 37 dagen die 2018 op dat moment oud was.

Klopjacht

Naar verluidt waren de Israëli’s op zoek naar Abd al-Hakim ‘Asi (volgens sommige bronnen: Abd al-Karim ‘Assi), een 19-jarige Palestijn die ervan wordt verdacht maandag een Israëlische kolonist met messteken te hebben omgebracht. De binnengevallen huizen behoren toe aan de vader van ‘Asi en een vriend van de familie. Op welke verdenking hun gewelddadige ‘arrestatie’ is gebaseerd, is onbekend.

The Times of Israel beschrijft de achtergronden van de gezochte jongeman, wiens ouders in respectievelijk Israël (Haifa) en Palestina (Nablus) leven. Zijn moeder moest hem na veertig dagen afstaan aan de Israëlische sociale dienst en zag hem pas terug op zijn zestiende. In Tel Aviv vond de getroubleerde jongen zijn plek in een beschermd wonen-project, maar moest dat verlaten vanwege de wekelijkse bezoeken aan zijn vader in Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij wordt beschreven als hulpbehoevend; zijn kennelijke daad verrast iedereen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy