En dat is 6 31 januari 2018 Lees meer over

Israëlische militairen schieten Palestijnse tiener door het hoofd

Opnieuw hebben Israëlische bezettingstroepen een Palestijnse tiener gedood, en opnieuw gebeurde dat met een van dichtbij afgevuurd schot door het hoofd. Zijn vader spreekt van een executie.

De 16-jarige scholier Layth Haytham Abu Na’im.

Dinsdag werd bij een Israëlische inval in het dorp Al-Mughayyir de 16-jarige Palestijn Layth Haytham Abu Na’im gedood. Hij is de zesde Palestijn die deze maand door Israëlisch geweld om het leven komt. Vier van de zes waren 16 of 17 jaar oud.

Patroon: van dichtbij door het hoofd geschoten

Al-Mughayyir ligt vlakbij Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens mediaberichten speelde zich daar dinsdag een klassiek scenario af: Israëlische militairen die een dorp binnenvallen en aansluitend het vuur openen op Palestijnen die zich verzetten.

Klassiek is ook dat het slachtoffer – volgens getuigen vanaf twee meter afstand – door het hoofd werd geschoten. De vader van de gedode jongen spreekt van een executie. Een andere getuige, de oom van het slachtoffer, bevestigt de opzet van de Israëlische militairen om de jongen te doden:

The soldiers killed him from a short range. They could have arrested him; they could have injured him; they could have shot his leg. But the soldier meant to kill him.

Er lijkt sprake van een patroon. Van de zes Palestijnse doden die in januari vielen werden er tenminste vier omgebracht met een schot in hoofd of nek. De vijfde werd in de borst geschoten; van de zesde zijn de omstandigheden onbekend.

Overigens komt het ook voor dat Palestijnse tieners een schot in het hoofd overleven. Recent schreven wij over de 14-jarige Muhammad Fadl al-Tamimi uit Al-Nabi Salih en de 17-jarige Abd al-Khaliq Burnat uit Bil’in; beide tieners konden door artsen worden gered. Feit is dat het aantal Palestijnse tieners dat door Israëlische militairen in het hoofd wordt geschoten hoger ligt dan alleen het aantal doden.

Israëlische aanvallen op dorpen en burgers zijn een dagelijkse fenomeen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem rapporteerde in december een dagelijks gemiddelde van 17 gewelddadige invallen door Israëlische bezettingstroepen, waarvan negen in dorpen en acht in individuele woningen. De organisatie tekende aan dat dit ‘slechts’ de gerapporteerde gevallen betrof; het werkelijke aantal ligt hoger. In Haaretz worden cijfers van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) voor vier opeenvolgende nachten in januari gemeld: van 20 tot en met 23 januari vonden achtereenvolgens 22, 19, 24 en 32 invallen in Palestijnse dorpen en wijken plaats.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy