En dat is 1 3 januari 2018 Lees meer over

Israëlische militairen doden 17-jarige Palestijn

Opnieuw is een jonge Palestijn doodgeschoten door Israëlische militairen. Wanneer de schietpartij plaatsvond is onduidelijk.

Doodgeschoten door Israëlische bezettingstroepen: de 17-jarige Musab Firas al-Tamimi.

Vandaag werd bekend dat een 17-jarige Palestijn is omgekomen bij een botsing tussen Israëlische bezettingstroepen en Palestijnse burgers. De botsing vond plaats bij het op de Westelijke Jordaanoever gelegen dorp Dayr Nizam. De jongeman werd geïdentificeerd als Musab Firas al-Tamimi.

Verschillende lezingen

Palestijnse en Israëlische media geven verschillende lezingen van de omstandigheden. Volgens het Palestijnse persbureau Ma’an News Agency vielen Israëlische troepen het dorp op vrijdag 29 december binnen, gevolgd door een confrontatie met de lokale bevolking. Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd Musab Al-Tamimi daarbij van dichtbij in zijn achterhoofd geschoten. Hij overleed kort daarop in een ziekenhuis in Ramallah. Drie andere Palestijnse jongeren zouden gewond zijn geraakt door Israëlisch geweervuur.

Volgens het Israëlische dagblad Haaretz vond het incident vandaag plaats. Haaretz citeert ‘Israeli forces’ die stellen dat Al-Tamimi ‘in zijn onderlijf’ werd geschoten omdat hij gewapend zou zijn geweest. Daarnaast verwijst Haaretz naar botsingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden op de Westoever en in Gaza, waarbij volgens het genoemde ministerie één dode en vier gewonden zouden zijn gevallen. Een verband met Musab al-Tamimi wordt niet gelegd.

Mocht Musab al-Tamimi inderdaad vrijdag al zijn gedood, dan is hij de 94e Palestijn die in 2017 als gevolg van Israëlisch geweld is omgekomen. Als Haaretz gelijk heeft is hij de eerste Palestijn die in 2018 door Israëlische bezettingstroepen is gedood.

Illegale kolonisering

Het dorp Dayr Nizam ligt vlak bij Al-Nabi Salih, het dorp waar op 19 december Ahed al-Tamimi werd opgepakt. Dat gebeurde in het kielzog van een Israëlische inval waarbij een 14-jarige neef van Ahed in zijn gezicht werd geschoten en naar verluidt tien andere dorpelingen schotwonden opliepen.

Beide dorpen, Al-Nabi Salih en Dayr Nizam, hebben een substantieel deel van hun grondgebied verloren aan de illegale Israëlische kolonie (‘nederzetting’) Halamish. In 1997 confisqueerde Israël 604 dunum van het grondgebied van Dayr Nizam ten behoeve van de illegale kolonisering; een dunum staat voor duizend vierkante meter.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy