En dat is 93 30 december 2017 Lees meer over

Opnieuw Palestijnse betoger doodgeschoten in Gaza

Een 21-jarige Palestijn die tijdens een demonstratie bij de grens tussen Gaza en Israël in de buik werd geschoten is bezweken aan zijn verwondingen. Bij betogingen in Gaza en op de Westoever werden 51 Palestijnen door scherpe munitie getroffen. Vijf van hen verkeren nog in levensgevaar.

Jamal Muhammad Musleh werd vrijdag door een Israëlische militair neergeschoten en bezweek zaterdag aan zijn verwondingen.

De 21-jarige Jamal Muhammad Musleh was een van circa tweeduizend Palestijnen die vrijdag op negen plaatsen langs het grenshek tussen Gaza en Israël demonstreerden tegen het Jeruzalem-besluit van de Amerikaanse president Trump. Israëlische militairen schoten met scherpe munitie en rubberkogels op de betogers. Musleh werd in de buik getroffen en in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij vanochtend, maakte het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekend. Hij is de 93e Palestijn die dit jaar als gevolg van Israëlisch geweld omkomt.

Volgens het ministerie werden in Gaza zeker 45 demonstranten door scherpe munitie geraakt. Vier van hen verkeren nog in levensgevaar. Het Israëlische leger maakte bekend met scherp te hebben geschoten op vier Palestijnen ‘die probeerden Israël binnen te komen’, schrijft de Israëlische krant Haaretz (€).

Ook op meerdere plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever demonstreerden circa tweeduizend Palestijnen tijdens de vierde achtereenvolgende ‘Vrijdag van woede’ tegen Trumps erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad. Op de Westoever werden zes demonstranten met scherpe munitie neergeschoten. Een van hen verkeert nog in kritieke toestand.

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan behandelde de organisatie vrijdag 461 Palestijnse gewonden, van wie 347 op de Westoever en 114 in de Gazastrook. Onder hen 51 Palestijnen die door scherpe munitie waren geraakt, 76 die met rubberkogels waren beschoten, 310 vanwege de inademing van traangas en 24 vanwege andere verwondingen.

Vanuit Gaza werden vrijdag drie raketten op Israël afgeschoten. Twee daarvan werden door het Iron Dome-afweersysteem onderschept, de derde veroorzaakte lichte schade in Sha’ar HaNegev. Er vielen geen slachtoffers. Ter vergelding voerde het Israëlische leger met tanks en vliegtuigen beschietingen uit op Hamas-posities in de Gazastrook.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy