En dat zijn 2 en 3 12 januari 2018 Lees meer over

Israëlische troepen doden twee 16-jarige Palestijnen

Opnieuw zijn twee Palestijnse jongeren door Israëlische militairen doodgeschoten. Een van hen werd gedood nadat bewapende Israëlische kolonisten zijn dorp overvielen.

Ali ‘Umar Nimr Qaynu, 16 jaar, gedood door een Israëlische scherpschutter op de Westelijke Jordaanoever.

In de Gazastrook werd donderdagavond de 16-jarige Amir Abu Musa’id door een Israëlische scherpschutter in zijn borst geschoten. De jongeman, bewoner van het vluchtelingenkamp Al-Burij, nam deel aan protesten bij het zogenoemde grenshek tussen Gaza en Israël. Drie andere Palestijnen raakten gewond.

Amir Abu Musa’id, 16 jaar, gedood door een Israëlische scherpschutter in Gaza.

Israëlische scherpschutters schieten aan de grens met Gaza geregeld Palestijnen dood. Eind december werd de 21-jarige Jamal Muhammad Musleh gedood. Een week eerder vielen vier doden. Half december werden twee Palestijnen gedood, onder wie de rolstoel-activist Ibrahim Abu Thuraya. Daags daarvoor vielen nog eens vier doden.

Aangetekend moet worden dat de Israëlische militairen die op de Palestijnen schieten zelf geen gevaar lopen. Zij bevinden zich op grote afstand van de betogers, van hen gescheiden door een enorm hek, en beschut door aarden wallen en andere fortificaties. De protesterende Palestijnen zijn ongewapend, staan in open terrein en kunnen weinig anders dan van grote afstand stenen naar het grenshek gooien.

Dode op Westoever

In het Palestijnse dorp Iraq Burin werd dondermiddag een 16-jarige Palestijn door Israëlische bezettingstroepen doodgeschoten. De jongeman werd geïdentificeerd als Ali ‘Umar Nimr Qaynu.

Zijn dood volgde op een inval in het dorp door een groot aantal bewapende Israëlische kolonisten, die Palestijnse burgers te lijf gingen. Toegesnelde dorpelingen probeerden de kolonisten te verdrijven, waarna het Israëlische leger het dorp binnenviel en het vuur opende op de Palestijnen. Qaynu werd door een scherpschutter in het hoofd geschoten.

Iraq Burin ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, ten zuiden van de Palestijnse stad Nablus. Net als andere dorpen heeft het te lijden onder toenemend Israëlisch geweld. Woensdag werd de verbindingsweg tussen het dorp en naburige dorpen door Israëlische militairen afgesloten, en werd een ‘checkpoint’ opgesteld. In de Israëlische krant Haaretz stelt een bewoner van Iraq Burin dat Israëlische troepen ‘schieten om te doden’.

In 2018 kwamen tot dusver drie Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven. Eerder deze maand werd op de Westoever de 17-jarige Musab al-Tamimi doodgeschoten in wat een aangekondigde liquidatie lijkt te zijn geweest. In december werden op de Westoever vier Palestijnen doodgeschoten, waarvan één door een Israëlische kolonist.

Strafmaatregelen

Israël heeft op de Westoever draconische strafmaatregelen ingesteld nadat dinsdag een Israëlische kolonist werd gedood na in zijn auto door onbekenden te zijn beschoten. De man werd geïdentificeerd als de 35-jarige Raziel Shevach, bewoner van de illegale ‘buitenpost’ Havat Gilad nabij Nablus.

Shevach werd naar verluidt vanuit een passerend voertuig of in het voorbijrijden beschoten. Van de dader ontbreekt elk spoor. Desondanks worden tienduizenden Palestijnen collectief gestraft, onder meer met invallen en razzia’s, afsluiting van hun dorpen – en nu dus een dode.

‘Buitenposten’ zijn kolonies die zelfs volgens Israëlisch recht illegaal zijn. Israël heeft in strijd met het internationaal recht circa 750 duizend burgers overgebracht naar bezet Palestina. Juist vandaag bevestigde de VN de illegale status van de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’), waarin Israël zijn burgers huisvest:

Settlements are illegal under international law and are one of the major obstacles to peace. They undermine the chances of a negotiated two-state solution, which remains the only way to achieve the national aspirations of both Israelis and Palestinians alike.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy