En dat zijn 89 t/m 92 24 december 2017 Lees meer over

Israëlisch geweld tegen betogers kost vier Palestijnen het leven

Bij demonstraties in Gaza tegen president Trumps Jeruzalem-besluit kwamen de afgelopen dagen vier Palestijnen om. Allen stierven door geweervuur van Israëlische militairen.

Zondag stierf in een ziekenhuis in Gaza de 19-jarige Muhammad Dahduh aan verwondingen die hij op 8 december, twee dagen na Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, had opgelopen. Bij een demonstratie bij het hek langs de grens tussen Gaza en Israël werd hij die dag door een Israëlische militair met scherpe munitie in de nek geschoten.

Zaterdag overleed in een ziekenhuis in Gaza de 28-jarige Sharif Abad Shalash aan verwondingen die hij zes dagen eerder bij een betoging bij het grenshek had opgelopen. Hij werd met scherpe munitie in de buik geschoten.

Afgelopen vrijdag kwamen bij demonstraties langs het grenshek twee Palestijnen om. Het waren de 24-jarige Zakariya al-Kafarna en de 29-jarige Muhammad Muhaysan. Beiden werden door kogels in de borst getroffen.

Palestijnse politieke partijen hadden naar aanleiding van Trumps besluit opgeroepen tot een derde ‘Vrijdag van woede’. Bij de betogingen in Gaza raakten die dag volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid 123 Palestijnen ernstig gewond. Op de bezette Westelijke Jordaanoever bedroeg het aantal ernstig gewonden 35.

Sinds de aankondiging van de Amerikaanse president op 6 december zijn dertien Palestijnen omgekomen, tien in Gaza en drie op de Westelijke Jordaanoever. In 2017 kwamen tot dusver 92 Palestijnen om als gevolg van Israëlisch geweld.

De Palestinian Prisoner’s Society maakte bekend dat in de eerste dertien dagen na Trumps besluit op de Westoever en in bezet Oost-Jeruzalem 490 Palestijnen door Israëlische troepen zijn opgepakt en vastgezet. Onder hen zijn 148 minderjarigen.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy