En dat zijn 13 en 14 23 februari 2018 Lees meer over

Opnieuw twee Palestijnen gedood door Israëlische militairen

In Gaza werd een 19-jarige Palestijn gedood door een scherpschutter. Op de Westelijke Jordaanoever werd een 33-jarige Palestijn gedood bij wat een buitengerechtelijke executie lijkt te zijn geweest.

Israëlische militairen tijden een nachtelijke razzia op de Westelijke Jordaanoever.

Woensdagmorgen overleed In Gaza een 19-jarige Palestijn aan eerder opgelopen schotwonden. Ahmad Muhammad Abd Rabuh al-Hilu, afkomstig uit het vluchtelingenkamp Al-Burayj, werd op vrijdag 16 februari bij protesten in de buurt van het ‘grenshek’ met Israël door een Israëlische scherpschutter neergeschoten. Vijf dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

‘Buitengerechtelijke executie’

In de nacht van woensdag op donderdag voerden Israëlische bezettingstroepen een razzia uit in het op de bezette Westelijke Jordaanoever gelegen Ariha (Jericho). Daarbij werd de 33-jarige Yasin Umar al-Saradih gedood in wat mensenrechtenorganisatie Addameer omschrijft als een buitengerechtelijke executie.

Op een video, gemaakt door een observatiecamera, is te zien hoe de Palestijnse man wordt opgejaagd en door Israëlische militairen wordt geslagen, geschopt en met geweerkolven bewerkt. Volgens Palestijnse bronnen was hij op weg naar het huis van een familielid, waar door Israëlische troepen een huiszoeking werd gehouden.

Een Israëlische woordvoerder claimde in eerste instantie dat Al-Saradih militairen aanviel met een ijzeren staaf en poogde zich van hun wapens meester te maken; ook zou hij een mes bij zich hebben gedragen. Die verklaring werd later aangepast.

Vrijdag werd verklaard dat de man zou zijn gestorven aan een overdosis traangas. Palestijnse bronnen houden vol dat hij werd doodgeslagen. Autopsie moet de ware toedracht uitwijzen. Die kan pas plaatsvinden wanneer Israël het lichaam van de omgekomen man vrijgeeft.

Al-Hilu en Al-Saradih zijn het dertiende en veertiende slachtoffer van Israëlisch geweld in 2018. In 2017 kwamen 93 Palestijnen ten gevolge van Israëlisch geweld om het leven.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy