Israëlische verklaringen over dood Palestijn blijken leugens

Onderzoek naar de dood van een Palestijn in Ariha (Jericho) toont aan dat eerdere verklaringen van het Israëlische leger op leugens berustten. Bovendien wordt de vraag gesteld wat het leger überhaupt in die stad te zoeken heeft.

Israëlische militairen gaan zich te buiten aan grof geweld tegen een zwaargewonde Palestijn, die even later zal overlijden.

De Palestijnse stad Ariha (Jericho) ligt in het A-gebied (Area A) van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Onder de Oslo-akkoorden werd de Palestijnse Autoriteit (PA) verantwoordelijk voor zowel het bestuur als de veiligheid van het gebied. Toch voert het Israëlische leger er met regelmaat razzia’s uit. De lokale bevolking geniet geen enkele bescherming.

Israëlische razzia

Dat bleek eens te meer toen Israëlische troepen de stad een week geleden midden in de nacht binnenvielen, volgens eigen zeggen op zoek naar ‘wanted persons’. In plaats van de Israëlische militairen tot staan te brengen en de bevolking te beschermen tegen het standaard brute Israëlische optreden, was van de Palestijnse veiligheidstroepen geen spoor te bekennen.

Bij de confrontatie die volgde tussen Palestijnse burgers en Israëlische militairen werd de 35-jarige Palestijn Yasin Umar al-Saradih gedood. Op beelden van observatiecamera’s is te zien dat de man met een autoband en een staaf door een steeg rent, waar een Israëlische militair tevoorschijn springt die hem neerschiet. Vervolgens wordt de weerloze Palestijn door vier militairen in elkaar geslagen en met geweerkolven bewerkt. Aansluitend wordt hij een steeg in gesleurd.

Leugen op leugen

Nadat zijn dood was vastgesteld gaf een woordvoerder van het Israëlische leger binnen twee dagen drie verschillende verklaringen, die alle drie werden weerlegd door getuigenissen en videobeelden. In de laatste verklaring werd zijn dood gewijd aan het inademen van een overdosis traangas.

Autopsie wees echter uit dat de man een kogel in zijn buik had en was doodgebloed. Daarmee viel ook het Israëlische verhaal dat hem medische hulp zou zijn geboden in duigen. Sterker, nieuw opgedoken videobeelden wijzen uit dat de Israëlische militairen dat 25 minuten lang nalieten, alvorens hem in een jeep af te voeren. Vermoedelijk was Al-Saradih toen al gestorven.

Het incident toont opnieuw aan aan dat het Israëlische leger zich te buiten gaat aan ernstige schendingen van het recht, en dat verklaringen die deze moeten rechtvaardigen onbetrouwbaar zijn.

Collaboratie PA met Israël

Bovendien heeft de inval in Ariha opnieuw de aandacht gevestigd op de collaboratie van de Palestijnse Autoriteit met Israël. De ‘veiligheidscoördinatie’, zoals het fenomeen onder de Oslo-akkoorden werd gedoopt, heeft als doel dat Israël zijn gang kan gaan in bezet Palestina. In ruil daarvoor wordt de PA door Israël overeind gehouden. De Palestijnse bevolking betaalt de rekening.

Deze onhoudbare situatie verklaart waarom tweederde van de Palestijnse bevolking wil dat president Mahmud Abbas opstapt, en de helft wil dat de PA wordt ontmanteld. Dat was de uitkomst van een in september 2017 gehouden onderzoek. Hetzelfde onderzoek wees uit dat maar liefst 78 procent van de Palestijnen leeft onder constante angst voor Israëlisch geweld of het verlies van hun land en huizen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy