Propaganda Israëlische leger: Muhammad al-Tamimi kreeg geen kogel in hoofd, maar viel van fiets

Opnieuw nemen de Israëlische autoriteiten hun toevlucht tot nepnieuws om de familie van Ahed al-Tamimi zwart te maken. Ditmaal luidt de bewering dat Aheds neefje Muhammad niet verminkt raakte door een Israëlische kogel, maar door een val van zijn fiets.

Muhammad al-Tamimi, ruim twee weken na zijn operatie.’
Het Facebook-bericht van generaal-majoor Yoav Mordechai, met in rood het woord ‘Nepnieuws’.

‘Nepnieuws’, staat er in grote Arabische letters over een bericht op de Facebook-pagina van Israëls militaire bestuur over de bezette Palestijnse gebieden. In het bericht hekelt generaal-majoor Yoav Mordechai, de ‘Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden’, het ‘nepnieuws’ dat de 15-jarige Muhammad al-Tamimi op 15 december 2017 door een Israëlische militair een rubberkogel in het gezicht geschoten kreeg. Muhammad had bekend dat zijn zware verwondingen niet het gevolg zijn van een kogel, maar van een val van zijn fiets, schrijft Mordechai, die hard uithaalt naar ‘de aanhoudende cultuur van leugens en opruiing van jong en oud van de familie Tamimi’.

Kogel in gezicht geschoten

Muhammad is een neef van de 17-jarige Ahed al-Tamimi, die sinds 19 december in Israël in voorarrest zit omdat zij vier dagen eerder twee Israëlische militairen haar tuin uit mepte. De militairen maakten deel uit van een eenheid die de woonplaats van Ahed en Muhammad, het op de bezette Westelijke Jordaanoever gelegen Al-Nabih Salih, waren binnengevallen om een demonstratie van Palestijnse jongeren de kop in te drukken.

Daarbij liepen tien Palestijnen schotwonden op, onder wie Muhammad, die een kogel in het gezicht geschoten kreeg toen hij een ladder op klom en over een muur keek om te zien wat zich aan de andere kant afspeelde. De aanwezige ooggetuigen, onder wie de Israëli’s Jonathan Pollak en Oded Yediya, probeerden telefonisch toestemming te krijgen de in levensgevaar verkerende jongen naar een ziekenhuis in Israël te transporteren. Dat mislukte en Muhammad onderging een spoedoperatie in Ramallah. Intussen hadden twee militairen postgevat in de tuin van Ahed, waar zij de inmiddels wereldberoemde meppen opliepen. De militair die Muhammad in het hoofd schoot is nog op vrije voeten, terwijl Ahed een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt, onder meer vanwege ‘het belemmeren van militairen in de uitvoering van hun taken’.

Afgedwongen bekentenis

In de nacht van zondag op maandag jl. vielen tientallen militairen met groot materieel opnieuw het dorp binnen. Zoals op videobeelden te zien is besproeiden zij huizen met ‘skunk water’ (‘stinkdierwater’). Tien leden van de familie Al-Tamimi, onder wie acht tieners, werden van hun bed gelicht, geboeid en met onbekende bestemming afgevoerd. Een van hen was Muhammad. Allen werden beschuldigd van wat Israël ‘popular terrorism’ noemt, een containerbegrip waaronder iedere vorm van verzet tegen de bezetting valt.

Muhammad werd, als enige van de tien, in de loop van maandagmiddag vrijgelaten. Generaal-majoor Yoav Mordechai zette ’s avonds het bericht op Facebook, waarin staat dat Muhammad had bekend dat zijn verwondingen het gevolg waren van een val van zijn fiets, waarbij ‘zijn hoofd op het stuur sloeg’. In interviews met Middle East Eye en Mondoweiss bevestigde Muhammad de bekentenis. Hij vertelde dat hij was ondervraagd zonder aanwezigheid van een advocaat en zijn ouders, en had bekend uit angst dat hij vanwege betrokkenheid bij popular terrorism zou worden vastgehouden en veroordeeld. Bovendien gebruikten de militairen geweld, zei hij:

They hit me on my legs, they slap my face and they didn’t want to even notice what’s going on with my head. I tried my best to protect my head from them because they didn’t care. They continued to hit me and kick me.

Medisch bewijs

De scan van het hoofd van Muhammad, en de uit diens hoofd verwijderde kogel

In reactie op het Facebook-bericht maakten de ouders van Muhammad een verklaring van het ziekenhuis waar hij is geopereerd openbaar, alsmede een scan van zijn hoofd waarop de kogel duidelijk zichtbaar is en een foto van de kogel na verwijdering uit zijn hoofd. De jongen werd meerdere dagen in een kunstmatig coma gehouden en onderging enkele zware operaties, waarbij een deel van zijn schedeldak werd verwijderd. Hij heeft nog meerdere operaties voor de boeg, de eerstvolgende komende zaterdag. Hij slikt medicijnen en moet zich rustig houden. Hij kan zeker een half jaar niet naar school.

Ooggetuige Jonathan Pollak verklaarde tegenover persbureau AFP dat hij een schot hoorde en Muhammad van de ladder zag vallen. De jongen lag hevig bloedend op de grond toen Pollak hem bereikte:

This was one of the bloodiest injuries I have ever seen. He had a hole in his face to the left of his sinus. I was worried he would suffocate to death from all the blood. It was very obviously a bullet wound.

Gisteravond plaatste generaal-majoor Mordechai een tweede bericht op Facebook, waarin hij schreef dat hij in zijn eerdere bericht niet alleen op het fietsongeluk, maar ook op het ‘nepnieuws’ over de schotwond had gewezen. Het gaat Israël slechts om het achterhalen van de waarheid, stelde hij, ‘in het licht van de systematische Palestijnse leugens’:

In this case, the truth is what is important to us and we will continue to present the truth in the face of systemic Palestinian lies.

Koloniaal geweld

Het nepnieuws van Mordechai doet denken aan de poging van onderminister van Publieke Diplomatie (lees: Propaganda) Michael Oren om aan te tonen dat de familie Al-Tamimi bestaat uit ingehuurde acteurs, belast met het provoceren en in een kwaad daglicht stellen van het Israëlische bezettingsleger. Op de website Mondoweiss wijst Jonathan Ofir erop dat de Israëlische autoriteiten van oudsher gebukt gaan onder een obsessie om de Palestijnen zwart te maken of zelfs aan te tonen dat zij eigenlijk niet bestaan.

Doel van die pogingen is het aan het gezicht onttrekken van de schade die Israël met zijn bezetting en illegale kolonisering van Palestijns gebied aanricht, ook onder Palestijnse kinderen, en te voorkomen dat Palestijnen gezien worden als mensen en een volk met rechten. Zowel het geweld tegen Muhammad en Ahed, als het belasteren van de familie Al-Tamimi als leugenaars die zelfs een fietsongeluk aangrijpen om Israël zwart te maken, zijn vormen van ‘koloniaal geweld’, schrijft Ofir:

Make no mistake about it – we are seeing colonialist violence, it’s right in front of our eyes. Haaretz journalist Amira Hass has today called it ‘Jewish colonialism’. Indeed, it is violence enacted in the name of the Jewish State. And that’s not fake news. It’s really happening.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy