Tien leden van de familie Al‑Tamimi opgepakt bij nachtelijke Israëlische razzia

In de nacht van zondag op maandag zijn tien leden van de familie Al-Tamimi bij een inval in hun dorp Al-Nabi Salih door Israëlische bezettingstroepen opgepakt. Acht arrestanten zijn tieners; de jongste is twaalf jaar oud.

Een geblinddoekte Palestijn wordt afgevoerd tijdens de Israëlische razzia in het Palestijnse dorp Al-Nabi Salih.

Maandag in alle vroegte overviel een groot contingent Israëlische militairen, vergezeld van bulldozers, de circa zeshonderd inwoners van Al-Nabi Salih. Bij huiszoekingen werden tien leden van de familie Al-Tamimi opgepakt. Zij zijn met onbekende bestemming afgevoerd. De tien zijn familieleden van Ahed al-Tamimi, die sinds 19 december door Israël wordt vastgehouden.

The Times of Israel – een nieuwsmedium waarvan is komen vast te staan dat het zich door de Israëlische overheid laat betalen voor regeringspropaganda – citeert een legerwoordvoerder die ‘popular terrorism’ opgeeft als reden voor de arrestaties. Volgens de krant moet daaronder ‘het gooien met stenen en molotovcocktails’ worden verstaan. In de berichtgeving van de Times ontbreekt elke verwijzing naar de Israëlische bezetting.

Leven onder Israëlische bezetting

Het Palestijnse Al-Nabi Salih (ook: Nabi Saleh) ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het dorp verloor een groot deel van zijn grondgebied aan de illegale Israëlische kolonie (‘nederzetting’) Halamish, en staat al decennia bloot aan het Israëlische bezettingsregime en geweld van Israëlische kolonisten.

Op 19 december 2017 werd de inmiddels 17-jarige Ahed al-Tamimi bij een nachtelijke inval van haar bed gelicht. Vier dagen eerder mepte zij twee Israëlische militairen uit de tuin van haar ouderlijk huis nadat die haar destijds 14-jarige neef Muhammad Fadl van dichtbij in zijn gezicht hadden geschoten. Nadat zij een video van de gebeurtenis op Facebook had geplaatst werd ook Aheds moeder Nariman opgepakt. Beide vrouwen worden sindsdien in Israëlische detentie gehouden en staan achter gesloten deuren terecht voor een van Israëls beruchte militaire ‘gerechtshoven’.

Vijftien familieleden in Israëlische detentie

Muhammad Fadl al-Tamimi werd op 15 december 2017 in zijn hoofd geschoten. Hij werd afgelopen nacht opgepakt.

Naast Ahed en Nariman bevinden zich nog drie andere familieleden in Israëlische militaire detentie. Anderen, onder wie Aheds nicht Nur, zijn op borgtocht vrij. Onder de vanmorgen opgepakte dorpelingen bevinden zich acht tieners, onder wie de gewonde Muhammad Fadl; die laatste zou inmiddels weer zijn vrijgelaten. De jongste arrestant is twaalf jaar oud. De namen en leeftijden van de opgepakte dorpelingen werden vandaag door Aheds vader Basim al-Tamimi op Facebook bekendgemaakt:

  • Tamim Fadis (17)
  • Muhammad Fadl (15); broer van Tamim; Muhammad werd op 15 december 2017 door een Israëlische militair in zijn gezicht geschoten en ondergaat een serie operaties
  • Islam Salih (19)
  • Umar Salih (30), broer van Islam Salih; een andere broer, Karim, bevindt zich in Israëlische detentie
  • Suhayb Samih (12); zijn broer Asim bevindt zich in Israëlische detentie
  • Wa’im Iyad (17)
  • Mu’ayad Hamzah (15); zijn broer Muhanad bevindt zich in Israëlische detentie
  • Muhammad Mujahid (16)
  • Muhammad Sami (17)
  • Amjad ’Abd al-Hafiz (26)

Volgens het Facebook-bericht kondigde een Israëlische officier aan dat ‘Al-Nabi Salih is going to suffer more and [should] expect more brutal attacks’. In de loop der jaren raakten circa 350 inwoners van Al-Nabi Salih gewond bij dergelijke aanvallen, en werden meerdere dorpelingen doodgeschoten. Onder hen Rushdi al-Tamimi en Mustafa al-Tamimi. Op 3 januari 2018 werd de 17-jarige Musab al-Tamimi doodgeschoten in wat een aangekondigde executie lijkt te zijn geweest.

Volgens berichten in Palestijnse media werden afgelopen nacht nog negen Palestijnen bij razzia’s opgepakt, onder meer in Nablus, Ramallah, Al-Birah en de regio Al-Khalil (Hebron). Zondag werd in Gaza een 18-jarige Palestijnse visser doodgeschoten.

CDA en D66 voorkomen Nederlandse solidariteit

Afgelopen week stemde de Tweede Kamer over een motie van Sadet Karabulut (SP), waarin de regering werd verzocht zich uit te spreken voor vrijlating van Ahed al-Tamimi. CDA en D66 voorkwamen dat de motie werd aangenomen. De partijen motiveerden hun tegenstem met het argument dat zij zich niet met de ‘rechtsgang’ van een ander land willen bemoeien. Hoe die door beide partijen gerespecteerde rechtsgang functioneert, werd afgelopen nacht opnieuw duidelijk.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy