Israël onderzoekt ‘echtheid’ van de Tamimi’s

Israël heeft met geheim onderzoek willen aantonen dat de familie van Ahed al-Tamimi bestaat uit ingehuurde acteurs die Israël in een kwaad daglicht moeten stellen.

De familie Al-Tamimi op bezoek bij de Palestijnse president Mahmud Abbas (midden, met bril) in september 2015

Afgelopen week kwam aan het licht dat Israël twee jaar geleden een onderzoek heeft ingesteld naar de ‘echtheid’ van de familie Al-Tamimi. De Israëlische verdenking bestond er volgens het Israëlische nieuwsmedium Haaretz (€) uit dat de Al-Tamimi’s geen familieband hebben, maar ‘voor propaganda-doeleinden zijn samengebracht’.

De Israëlische obsessie met de familie Al-Tamimi bereikte een hoogtepunt met de arrestatie van dochter Ahed en moeder Nariman op 19 en 20 december. Beiden worden nog steeds vastgehouden en staan terecht voor een groot aantal aanklachten. Ook Aheds nicht Nur werd opgepakt, maar op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels zijn nog meer familieleden opgepakt en werd Aheds neef Musab doodgeschoten.

Aanjager van het geheime onderzoek was Michael Oren, Israëlisch onderminister voor ‘publieke diplomatie’ (hasbara) en voormalig ambassadeur in de Verenigde Staten (VS). Die suggereerde vlak na Aheds ‘arrestatie’ in december al dat de Tamimi’s het op de reputatie van het Israëlische leger (IDF) hebben voorzien:

The Tamimi family – which may not be a real family – dresses up kids in American clothes and pays them to provoke IDF troops on camera.

Het ‘fenomeen Tamimi’

Nu blijkt dat dit geen loze kreet was, maar onderwerp is geweest van een officieel onderzoek naar wat de Israëli’s het ‘Tamimi-fenomeen’ noemen. Niet alleen de blonde haren en blauwe ogen van familieleden als Ahed werden onder de loep genomen, ook de wijze van kleden en de kleding zelf waren in Israëlische ogen verdacht.

Tegenover Haaretz stelt Oren ervan overtuigd te zijn dat de Tamimi’s ‘kostuums’ dragen. Daarbij wijst hij op honkbalpetten, die soms ook nog eens achterstevoren gedragen worden, iets wat volgens hem zelfs in Europa nergens voorkomt, laat staan in Palestina.

Zijn suggestie is dat de familie Al-Tamimi bestaat uit een verzameling betaalde acteurs, samengebracht om de hearts and minds van het westerse publiek te winnen en de Israëlische bezetter in een kwaad daglicht te stellen. Tegenover Haaretz hamerde Oren erop dat dit ‘uiteraard moest worden onderzocht’.

Geheime commissie

Oren tuigde een parlementaire commissie op die in het geheim gesprekken voerde met functionarissen van de veiligheidsdienst Shin Bet, de Nationale Veiligheidsraad en Israëlische NGO’s. Het onderzoek leverde niet de gewenste uitkomsten op. Oren in Haaretz:

We didn’t reach a definitive final conclusion as to whether they all really belonged to the Tamimi family.

Een woordvoerder voegde daaraan toe:

There was no unequivocal conclusion on the matter. [It] apparently is a family, but slowly, [other] children who fit the profile they sought were ‘annexed’ to it.

Palestijnse leden van het Israëlische parlement, de Knesset, hebben inzage geëist in de notulen van de onderzoekscommissie.

Samenzwering en racisme

Het Israëlische onderzoek naar de Al-Tamimi’s roept – naast satire – harde kritiek op vanwege het racistische uitgangspunt van een stereotype Palestijn die qua uiterlijk en kleding dient te voldoen aan de wensen van zijn overheerser. Daarnaast wordt de vraag gesteld of het wel op het pad van de Israëlische regering ligt om zich te buiten te gaan aan dergelijke samenzweringstheorieën.

Uitgedaagd door de kritiek publiceerde Oren vrijdag op Facebook en Twitter een bewijs dat het onderzoek moest rechtvaardigen. Onderwerp van zijn bericht is Aheds broertje Muhammad, die herstelt van een gebroken arm. Om die reden is zijn arm in het gips gezet. Allemaal nep, volgens Oren:

A boy of 12 takes a photo with a cast on the right arm, the next day with a cast on left arm. You tell me if it’s not funded and directed?

The Tamimi family is part of the ‘Pallywood’ industry, which sends children to confront IDF soldiers in order to cause PR damage to Israel, for money.

 

Israëlisch bewijs dat Muhammad al-Tamimi het gips afwisselend om zijn linker- en rechterarm draagt.

Oren claimt dat de jongen de kluit belazert: de ene dag zit het gips om zijn rechterarm, de volgende om zijn linkerarm. Ziedaar het bewijs dat we met acteurs te maken hebben, die betaald en aangestuurd worden – aldus de Israëlische onderminister, die zelfs het bestaan van een heuse filmindustrie suggereert.

Als bewijs postte Oren twee inmiddels verwijderde foto’s, die hiernaast te zien zijn. Basim al-Tamimi, de vader van Ahed, reageerde met een aan Israël gerichte vraag: ‘Als dit het niveau is van jullie elite, hoe denk je ons dan ooit te verslaan?’

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy