Video 5 maart 2018 Lees meer over

Israëlische politie gooit traangasgranaat naar Palestijns echtpaar met baby

Videobeelden laten zien hoe in het Palestijnse dorp Burin een echtpaar met een baby een traangasgranaat voor de voeten krijgt gegooid door een Israëlische politieman.

Still uit het door Haaretz gepubliceerde filmje.

Het zijn confronterende beelden, die de Israëlische krant Haaretz zaterdag publiceerde. Vier zwaarbewapende leden van de Israëlische grenspolitie lopen op een landweggetje aan de rand van een Palestijns dorp. Ze wekken de indruk net in actie te zijn geweest, maar lopen nu ontspannen in de richting van de camera. Links onder in beeld staat een ambulance, en daar hollen ook een Palestijnse vrouw en een man het beeld in, de laatste met een baby tegen de borst geklemd. Een van de politiemensen gooit vrijwel direct een traangasgranaat naar de twee, die bij hun voeten ontploft. Het paar schrikt zichtbaar en verdwijnt hollend uit beeld. De politiemensen vervolgen rustig hun weg en kijken verder niet naar het duo om.

Haaretz voorziet de beelden van context. Die zijn afgelopen vrijdag gemaakt in Burin, een Palestijns dorp nabij Nablus op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Die ochtend probeerden Israëlische kolonisten uit de omringende ‘nederzettingen’ het dorp binnen te dringen. Dat leidde tot protesten van bewoners en de komst van de Israëlische grenspolitie, in vol ornaat uitgerukt om de demonstraties neer te slaan. Daarbij belandde een traangasgranaat in een schooltje. De ambulance die in het filmpje te zien is was naar aanleiding daarvan opgetrommeld. En het echtpaar dat hollend in beeld verschijnt was het eigen huis ontvlucht in een poging te ontkomen aan de beschietingen met traangasgranaten.

‘Vluchtende verdachten’

Het gooien van een traangasgranaat naar burgers die juist proberen aan geweld te ontkomen is schokkend genoeg, maar de verklaring die de politie aan Haaretz verstrekte maakt het nog confronterender. Daarin is sprake van ‘twee verdachten die probeerden te ontsnappen’ van de plek waar even tevoren demonstranten met stenen gooiden. Het gedrag van de twee ‘is kenmerkend voor demonstranten die stenen gooien naar de politie en daarmee hun leven riskeren, en koste wat kost aan arrestatie proberen te ontkomen’. Schokkend is niet alleen dat betogers die stenen naar een bezettingsmacht gooien kennelijk gedood mogen worden, maar ook dat twee keurig geklede volwassen Palestijnen die voor niemand een bedreiging vormen direct tot ‘verdachten’ worden gebombardeerd.

De verklaring is ongeloofwaardig. Want waarom lieten de politiemensen de twee ‘verdachten die aan arrestatie probeerden te ontsnappen’ zomaar lopen? Waarom deden zij geen enkele poging het duo te achterhalen, wat makkelijk had gekund, maar volstonden zij met het gooien van een granaat? Het vermoedelijke antwoord is dat zij allerminst in de veronderstelling verkeerden dat het om ‘verdachten’ ging, maar de granaat gooiden omdat dat een van de manieren is om de bevolking te intimideren en te laten merken wie in bezet gebied de baas is. In de wetenschap dat er toch geen haan naar kraait.

Zoals gebruikelijk voerde de politie ook aan dat de video ‘onvolledig’ en bovendien ‘gemonteerd’ is, al is overduidelijk dat het filmpje bestaat uit één camerashot van ruim vijftig seconden waarin niet is geknipt. En dan is er nog de baby. Die hadden de politiemensen niet gezien, aldus de verklaring. ‘Anders zouden zij zich vanzelfsprekend anders hebben gedragen’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy