Video's 11 maart 2018 Lees meer over

Israëlische militairen behulpzaam bij kolonistengeweld tegen Palestijnen

Videobeelden laten zien hoe Israëlische militairen toekijken terwijl kolonisten Palestijnse burgers aanvallen. En hoe de militairen zelf een steentje bijdragen.

Palestijnen uit 'Aynabus dragen (rechts in beeld) een dorpsgenoot weg die juist door een kogel van een Israëlische militair is getroffen.

Afgelopen dinsdag schreef The Rights Forum over een aanval van circa twintig Israëlische kolonisten op een Palestijn in een tractor bij het Palestijnse dorp ‘Aynabus. De Palestijn raakte licht gewond en zijn tractor zwaar beschadigd. Uit latere berichtgeving komt naar voren dat dorpsgenoten de aangevallen Palestijn te hulp schoten, waarna kolonisten ook hen met stenen bekogelden. Israëlische militairen waren ter plaatse en lieten de kolonisten begaan.

‘Aynabus ligt in de buurt van de illegale Israëlische kolonie (‘nederzetting’) Yitzhar, die gevestigd is op gestolen Palestijns land in het noordelijke deel van de bezette Westelijke Jordaanoever. De inwoners van deze kolonie en haar negen ‘buitenposten’ (outposts) zijn berucht vanwege hun religieus extremisme en hun aanvallen op de lokale Palestijnse bevolking. Volgens de Verenigde Naties is het kolonistengeweld in deze regio, en ook in andere regio’s op de Westoever, de afgelopen maanden sterk toegenomen.

Nieuwe aanval

Drie dagen na de aanval op de Palestijn in de tractor trok opnieuw een groep kolonisten naar ‘Aynabus om rotzooi te trappen. Dorpsbewoners probeerden de kolonisten weg te jagen, waarna Israëlische militairen werden opgetrommeld. De Israëlische krant Haaretz publiceerde twee video’s van de gebeurtenis op haar website. De eerste video toont gemaskerde kolonisten die stenen gooien naar de Palestijnse dorpsbewoners. Militairen houden zich op tussen de kolonisten, maar grijpen niet in.

In de tweede video is te zien hoe een militair een stungranaat tussen de Palestijnen gooit en hoe een andere militair van dichtbij op een Palestijn schiet − waarschijnlijk met een rubberkogel. De getroffen Palestijn zet nog een paar stappen en wordt vervolgens door dorpsgenoten weggedragen. Volgens Haaretz is hij voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Aanvallen op ander dorp

Israëlische militairen die toekijken bij kolonistengeweld of eraan deelnemen, het komt regelmatig voor. Steeds vaker worden die voorvallen gefilmd. De organisatie Rabbis for Human Rights is een van de mensenrechtenorganisaties die het geweld van kolonisten en militairen documenteert. Enkele weken geleden heeft ze een video gepubliceerd van een aantal aanvallen op Burin, een ander Palestijns dorp in de buurt van Yitzhar, dat onlangs in het nieuws kwam doordat militairen er een traangasgranaat naar een Palestijns echtpaar met een baby gooiden.

In het eerste fragment van de video is te zien hoe een kolonist met een pistool over een pad in de richting van Burin rent en in de lucht schiet. Iets later in het fragment komt een andere kolonist in beeld die met stenen gooit. Boven in beeld lopen Israëlische militairen relaxt rond; ze ondernemen geen enkele actie tegen de schutter en de stenengooier. Het tweede fragment toont een groep kolonisten die een huis in Burin met stenen bekogelen. En in het laatste fragment is te zien hoe kolonisten stenen gooien naar Palestijnse boeren in een olijfgaard. Onder de kolonisten bevindt zich een Israëlische militair die twee stungranaten naar de boeren gooit.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy