Kolonistengeweld 6 maart 2018 Lees meer over

Twintig kolonisten vallen Palestijn in tractor aan

Twintig Israëli’s uit de illegale kolonie Yitzhar vielen vanochtend een Palestijn in een tractor aan. Het is de zoveelste aanval in een eindeloze reeks, bedoeld om Palestijnen van hun land te verjagen.

De vanochtend door Israëlische kolonisten vernielde tractor.

Twintig Israëli’s uit de illegale kolonie Yitzhar vielen vanochtend een Palestijn in een tractor aan. Het is de zoveelste aanval in een eindeloze reeks, bedoeld om Palestijnen van hun land te verjagen.

De aanval werd bekendgemaakt door Rabbis for Human Rights, een van de mensenrechtenorganisaties die de aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnen en hun eigendommen documenteert. Volgens het bericht vielen twintig met messen bewapende Israëli’s uit de illegale kolonie (‘nederzetting’) Yitzhar een Palestijn in een tractor aan bij het Palestijnse dorp ‘Aynabus. De man bracht het er heelhuids vanaf, maar zijn tractor raakte zwaar beschadigd.

Bolwerk van extremisten

De circa 1500 inwoners van Yitzhar, gelegen even ten zuiden van Nablus, behoren tot de meest extremistische van de circa driekwart miljoen kolonisten die zich sinds 1967 illegaal op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in bezet Oost-Jeruzalem hebben gevestigd. Vanaf de stichting van de kolonie in 1983 voeren zij aanvallen uit op omringende Palestijnse dorpen, naar eigen zeggen geïnspireerd door de goddelijke boodschap dat de Westoever ‘de joden’ toekomt. De kolonie en zijn negen ‘buitenposten’ (outposts) zijn ook een bolwerk van de zogenoemde ‘heuveltopjongeren’, die voorop gaan in de strijd voor overname van het ‘Beloofde Land’.

Het vernielen van boomgaarden, gewassen en eigendommen van Palestijnse dorpen als ‘Aynabus en Burin, op wier grond Yitzhar is gebouwd, en het aanvallen van de bewoners van die dorpen, vormen de strijdwijze van de kolonisten. Afgelopen vrijdag nog probeerden kolonisten uit Yitzhar het Palestijnse dorp Burin binnen te dringen. Dat leidde tot demonstraties van de Palestijnse bevolking, die door de Israëlische grenspolitie de kop werden ingedrukt. Daarbij gooide een politieman een traangasgranaat naar een Palestijns echtpaar dat met een baby een goed heenkomen probeerde te zoeken.

Een van de vijf door Israëlische kolonisten gedode schapen van een schaapherder uit ‘Aynabus.

Twee weken geleden vielen vijf gemaskerde kolonisten uit Yitzhar een Palestijnse schaapherder uit ‘Aynabus aan. Zij sloegen hem met stokken, terwijl andere kolonisten vijf van zijn zeventig schapen doodden, andere verwondden en de rest van de kudde verjoegen. Eind november 2017 schoten kolonisten uit Yitzhar en de nabijgelegen nederzetting Migdalim een Palestijn uit het dorp Qusra dood. De schietpartij leidde een serie aanvallen van kolonisten op Qusra in, waarbij het Israëlische leger de kolonisten beschermde. Naar aanleiding daarvan publiceerden seculiere kolonisten uit Migdalim onder de titel ‘Red Migdalim!’ een opmerkelijke noodkreet op Facebook, waarin zij schreven dat hun woonplaats werd overgenomen door religieuze extremisten uit Yitzhar.

Gecoördineerde overname van Palestijns land

Naar aanleiding van een bezoek aan de schaapherder en zijn familie in ‘Aynabus plaatst Haaretz-journaliste Amira Hass de voortdurende aanvallen in perspectief. In een gisteren gepubliceerd artikel (€) schrijft zij dat het niet gaat om incidentele aanvallen van een stelletje ‘heethoofden’, zoals de kolonisten en de Israëlische autoriteiten willen doen geloven, maar om een breed mechanisme waarvan diezelfde kolonisten en autoriteiten deel uitmaken en dat gericht is op het overnemen van Palestijns land. De samenwerking en ‘werkverdeling’ tussen kolonisten, leger en alle betrokken Israëlische autoriteiten leidt ertoe dat de Palestijnen steeds meer worden teruggedrongen in hun ‘verstedelijkte enclaves’ op de Westoever:

Everything is calculated. The division of labor has already borne fruit all over the West Bank. A centimeter here, a quarter dunam there, a full firing area there – and the Palestinians are pushed more and more into their urbanized enclaves.

Hass herinnert eraan dat de familie van de schaapherder afkomstig is uit wat nu Israël is. De familie bewoonde daar een landhuis met veel grond, waaruit ze in 1948 door joodse strijdgroepen werd verdreven. De familieleden verloren hun eigendommen en vestigden zich in ‘Aynabus, bekwaamden zich in het drukkersvak en openden een drukkerij, die echter onvoldoende inkomsten opleverde om de familie te onderhouden. Daarom kocht de familie een jaar geleden de kudde schapen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy