Westoever 16 oktober 2018 Lees meer over

Palestijnse vrouw krijgt grote steen door autoruit en sterft

De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever blijft slachtoffers vergen. Een Palestijnse vrouw kwam om toen zij in haar auto werd getroffen door een grote steen. Een Palestijnse man werd gedood nadat hij een aanval zou hebben uitgevoerd. En een Israëlische politieagente schoot een Palestijn ‘voor de lol’ in de rug.

De 47-jarige A’ishah al-Rabi, die omkwam toen ze in haar auto werd getroffen door een steen, en haar echtgenoot Yaqub.

De Palestijnse plaats Bidya op de bezette Westelijke Jordaanoever kwam de afgelopen dagen herhaaldelijk in het nieuws. Gisteren werd een 22-jarige man uit de plaats door een Israëlische militair doodgeschoten. Volgens het Israëlische leger zou hij geprobeerd hebben een tweede militair met een mes aan te vallen. De twee militairen hielden de wacht bij een bushalte aan een kruispunt niet ver van de grote Israëlische kolonie Ariel.

Palestijnse vrouw met steen gedood

Vrijdagavond kwam een inwoonster van Bidya om het leven toen zij, terwijl zij met haar echtgenoot en een dochter per auto onderweg was naar huis, aan het hoofd geraakt werd door een drie kilo zware steen die door de voorruit werd gegooid. Het slachtoffer is de 47-jarige A’ishah al-Rabi, een moeder van zeven kinderen.

De aanslag vond plaats bij het passeren van de illegale Israëlische nederzetting Rehelim, en echtgenoot Yaqub (52) twijfelt niet aan de identiteit van de daders: kolonisten uit de nederzetting. In interviews met de kranten Haaretz (€) en The Times of Israel vertelde hij dat hij zes of zeven jongeren langs de weg zag en een paar Hebreeuwse woorden opving. De omgeving staat bekend als een gebied dat door extremistische kolonisten onveilig wordt gemaakt. Bovendien is het vanwege de Israëlische militaire aanwezigheid vrijwel onmogelijk dat Palestijnse jongeren zich op dat tijdstip op die plek bevonden, aldus Yaqub al-Rabi.

De Israëlische politie die zich in het gebied bezighoudt met geweld uit extreemrechtse kolonistenhoek heeft een onderzoek ingesteld, waarbij ook de veiligheidsdienst Shin Bet betrokken is. Anders dan wanneer een Israëlische automobilist op deze wijze gedood wordt door een Palestijn, vinden er geen Israëlische invallen plaats in huizen en plaatsen waar de dader zich verborgen zou kunnen houden of waar mensen wonen die over informatie over de dader zouden kunnen beschikken.

Ambassadrice: kolonisten staan vrede in de weg

In een persbericht schrijft ambassadrice Rawan Sulaiman van de Palestijnse diplomatieke missie in Den Haag dat eerder al een broer van A’ishah al-Rabi het leven verloor onder de bezetting; in 1999 werd hij de dag voor zijn bruiloft door Israëlische troepen gedood.

Daarnaast stelt Sulaiman vast dat de Israëlische kolonisten ongestraft hun gang kunnen gaan in het op dagelijkse basis terroriseren van de Palestijnse bevolking, of het nu gaat om het met stenen bekogelen van Palestijnen, het vernielen van olijfbomen, het aanrichten van vernielingen in Palestijnse dorpen of het gebruik van geweld in Oost-Jeruzalem. Israëls illegale ‘nederzettingenproject’ in bezet gebied staat vrede in de weg, schrijft ze:

The settlement regime must be dismantled, for peace to make a chance. Those who maintain and support the settlements project, whether individuals, organizations or businesses, wherever in the world, bare the responsibility for these illegal acts and associated crimes.

Politieagente schiet Palestijn neer ‘voor de lol’

Dat ook Israëlische militairen en politiemensen zich niet onbetuigd laten in het terroriseren van de Palestijnse bevolking is door The Rights Forum veelvuldig gedocumenteerd. Gisteren openbaarde zich een nieuw staaltje met de arrestatie van een politieagente die een Palestijn ‘voor de lol’ met een rubberkogel in de rug zou hebben geschoten. De Palestijn raakte zwaar gewond.

Het voorval zou zich al in mei hebben afgespeeld bij een checkpoint op de Westoever, en zijn gefilmd door collega’s van de agente. Het kwam bij toeval aan het licht in een onderzoek naar een andere zaak, waarin leden van de grenspolitie zonder aanleiding geweld zouden hebben gebruikt tegen een Palestijn.

Palestijn sterft in gevangenschap

Enkele dagen geleden werd bekend dat een 28-jarige Palestijnse gevangene onder onbekende omstandigheden is gestorven in de Ayalon-gevangenis bij Ramlah in Israël. Het gaat om Wisam Al-Shalaldah uit de stad Sa’ir op de Westoever. Hij zat een straf uit van zeven jaar.

Vrijdag kreeg zijn familie de schokkende mededeling dat Al-Shalaldah dood was. De familie werd verzocht naar een forensisch instituut in Tel Aviv te komen voor nadere informatie. Al-Shalaldah, die getrouwd was en vier kinderen had, was de vierde Palestijn die dit jaar stierf in Israëlische gevangenschap. Sinds 1967 stierven 218 Palestijnen in Israëlische detentie.

In 2018 kwamen tot dusver 267 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven; 26 op de Westoever en 241 in Gaza, van wie er 204 werden gedood tijdens de Grote Mars van Terugkeer-demonstraties.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy