Video 18 maart 2018 Lees meer over

Israëlische militairen bedreigen Palestijnse verplegers die gewonde helpen

Op videobeelden is te zien hoe Israëlische militairen verplegers wegslaan bij een gewonde Palestijn. Aanvallen op Palestijns medisch personeel zijn schering en inslag.

Een Israëlische militair sleurt een gewonde Palestijn weg bij de verpleegster die hem behandelt.

Videobeelden laten zien hoe Israëlische militairen een gewonde Palestijn wegtrekken bij een verpleegster die hem behandelt. Als de verpleegster zich over de gewonde blijft ontfermen wordt ze weggeduwd en geslagen. Een andere verpleger komt helpen en wordt tegen de grond gewerkt en onder schot gehouden.

Deze schokkende gebeurtenis speelde zich afgelopen week af in Al-Birah, een Palestijnse stad direct ten oosten van Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zoals te zien is op de video stonden demonstrerende Palestijnen tegenover Israëlische militairen die op de Palestijnen schoten. Volgens ooggetuigen was een Palestijnse jongere neergeschoten en wilde een andere jongere hem helpen, waarna de militairen beiden aanvielen in een poging ze gevangen te nemen. Ook de te hulp geschoten Palestijn raakte daardoor gewond.

Vier verplegers waren met een ambulance ter plaatse om gewonden te behandelen, maar werden weggeduwd, geslagen en bedreigd door de militairen. Toch wisten ze een van de gewonde Palestijnse jongeren te bevrijden en naar de ambulance te brengen. Terwijl drie mannelijke verplegers zich hiermee bezighielden, bleef hun vrouwelijke collega, de 19-jarige Nisrin Amirah, bij de achtergebleven gewonde. Haar gevecht om de jongere te kunnen behandelen is wat we zien in de video. Uiteindelijk zijn de verplegers erin geslaagd om ook deze gewonde Palestijn uit de handen van de militairen te bevrijden.

Aanvallen op medisch personeel schering en inslag

Aanvallen van Israëlische militairen op Palestijnse medische teams komen zeer regelmatig voor, evenals vernielingen van ambulances en medische apparatuur. Ook worden ziekenwagens vaak door militairen tegengehouden bij checkpoints en op plekken waar confrontaties zijn, waardoor ze regelmatig te laat of helemaal niet bij gewonden kunnen komen.

De Palestijnse Rode Halve Maan heeft vorig jaar een rapport uitgebracht over Israëlische aanvallen op medisch personeel in de periode oktober 2015 tot december 2016. In vijftien maanden werden 417 aanvallen gedocumenteerd. Daaronder 162 ‘incidenten’ waarbij Israëlische militairen medisch personeel verwondden en 108 aanvallen op ambulances. Bij de aanvallen op ambulances gebruikten militairen traangasgranaten, stungranaten, rubberkogels en soms ook scherpe munitie. Maar liefst 147 keer hielden Israëlische militairen ambulances van de Rode Halve Maan tegen.

De Rode Halve Maan benadrukt dat Israëls aanvallen op medisch personeel, ambulances en medische apparatuur een grove schending vormen van het internationaal humanitair recht. Ze wijst in het rapport op verschillende artikelen van de Vierde Conventie van Genève waarin de bescherming van personen die medische hulp bieden centraal staat.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy