‘Palestijnse Jeanne d’Arc’ beschuldigd van het aanvallen van militairen

De 16-jarige Palestijnse activiste Ahed al-Tamimi en haar moeder Nariman zijn door een Israëlische militaire aanklager beschuldigd van onder meer het gebruik van geweld tegen bezettingstroepen. Hun voorarrest, dat al dertien dagen duurt, is met acht dagen verlengd.

Ahed al-Tamimi, de ‘Palestijnse Jeanne d’Arc’.

Ahed al-Tamimi werd op 19 december door zwaarbewapende militairen van haar bed gelicht en gevangen gezet. Aanleiding daarvoor was een op 15 december opgenomen en live op Facebook getoonde video, waarop te zien is hoe zij en haar nicht Nur (21) twee Israëlische militairen zacht slaan en schoppen en van hun erf duwen.

Even daarvoor hadden Israëlische bezettingstroepen een inval gedaan in hun dorp, het op de Westelijke Jordaanoever gelegen Al-Nabi Salih. Daarbij liepen tien Palestijnen schotwonden op, onder wie Aheds 14-jarige neefje Muhammad, die in zijn gezicht werd geschoten. Hij overleefde de aanval op het nippertje.

Arrestatie

In Israël riep niet het neerschieten van Muhammad, maar het duw- en trekwerk van Ahed en Nur een golf van publieke verontwaardiging en razernij op. Uit de boezem van de regering-Netanyahu klonk de oproep Ahed op te pakken en levenslang op te sluiten.

Vier dagen later vielen enkele tientallen militairen ’s nachts het huis van de familie Al-Tamimi binnen om Ahed op te pakken. Ook namen zij telefoons, computers en camera’s mee. Aheds moeder Nariman werd ’s morgens gearresteerd toen zij bij de bezettingsautoriteiten kwam informeren waar haar dochter werd vastgehouden. Nariman was de maker van de video. De volgende nacht werd ook Aheds nicht Nur van haar bed gelicht.

De vrouwen werden naar Israël overgebracht, hetgeen een schending is van het internationaal recht, en zoals eerder door The Rights Forum beschreven mishandeld en van de ene naar de andere gevangenis overgebracht – een beproefde methode om gevangenen te intimideren en uit te putten. Hun detentie werd meermalen verlengd in afwachting van een nog te formuleren beschuldiging.

Beschuldiging

Die beschuldiging is er nu. Volgens de Israëlische krant Haaretz wordt Ahed beschuldigd van het bedreigen (‘Wegwezen of ik geef je een klap’) en aanvallen van de twee militairen en het hen belemmeren in de uitvoering van hun taken. Daarnaast zou ze zich hebben bezondigd aan opruiing: ze zou ‘hebben geprobeerd de publieke opinie in het gebied verbaal en op andere manieren te beïnvloeden op een wijze die goed tot verstoring van de openbare veiligheid en orde zou kunnen hebben leiden’.

In de beschuldiging wordt gesteld dat Ahed na het vertrek van de twee militairen een oproep tot algemeen verzet tegen de bezetting heeft gedaan. Die oproep zou ook direct op Facebook zijn gezet, maar is in de gewraakte video niet te zien. Volgens de aanklager zou Ahed het volgende hebben gezegd (de vertaling naar het Engels is van The Times of Israel):

I hope that everyone will take part in the demonstrations as this is the only means to achieve result. Our strength is in our stones, and I hope that the world will unite to liberate Palestine, because [president Donald] Trump made his declaration and they [the Americans] need to take responsibility for any response that comes from us. Whether it is stabbings or suicide bombings or throwing stones. Everyone must do his part and we must unite in order for our message to be heard that we want to liberate Palestine.

Zoals verwacht heeft de militaire aanklager ook een aantal incidenten uit de afgelopen jaren bij elkaar gescharreld waarbij Ahed betrokken zou zijn geweest – maar waarvoor ze nooit is aangeklaagd. Ze zou al eerder militairen van de bezettingsmacht hebben bedreigd en aangevallen en zich schuldig hebben gemaakt aan ‘het gooien van objecten [stenen] naar personen en eigendommen’.

Haar moeder Nariman wordt eveneens beschuldigd van het aanvallen van militairen op 15 december en bij een vergelijkbare eerdere gelegenheid, en van ‘opruiing op sociale media’. Haar nicht Nur wordt alleen beschuldigd van ‘het aanvallen van militairen en belemmering van hun taken’ op 15 december. Die aanklacht werd zondag al uitgesproken. In afwachting van haar proces zou Nur maandagavond op vrije voeten worden gesteld. Ahed en haar moeder worden nog zeker acht dagen in voorarrest gehouden, schrijft The Times of Israel.

Palestijnse Jeanne d’Arc

De petitie van AVAAZ voor de vrijlating van Ahed en de honderden andere minderjarige Palestijnen in Israëlische gevangenschap is inmiddels in twaalf dagen tijd door bijna een kwart miljoen mensen getekend. De organisatie CodePink is een eigen petitie gestart, die tot dusver door ruim 5300 mensen is getekend.

Naar aanleiding van de internationale aandacht noemt de bekende Israëlische journalist en activist (en voormalig parlementslid) Uri Avnery Ahed in een opiniestuk (€) ‘de Palestijnse Jeanne d’Arc’. Zoals de Britten in de 15e eeuw door het ter dood brengen van de jeugdige Jeanne haar tot een rolmodel en nationaal symbool maakten, zo maken de Israëli’s Ahed tot een vergelijkbaar rolmodel:

Now the whole world knows her name. The whole world has seen her picture. And this is only the beginning. Tamimi is becoming the Palestinian Joan of Arc before our eyes. The internet is spreading throughout the world a photograph of her in a heroic pose, holding a flying Palestinian flag.

Het Israëlische bezettingsregime gedraagt zich even stupide als dat van de Britten in de 15e eeuw, schrijft Avnery. ‘En uiteindelijk zal die stupiditeit ons ten val brengen.’

Bezetting corrumpeert, is ook de boodschap van de Israëlische Haaretz-journalist Gideon Levy in een vlijmscherpe analyse (€) van de houding van de Israëlische samenleving, waarin opruiing en demonisering wijdverbreid zijn en waaruit gevoelens van compassie en menselijkheid zijn verdwenen. Hoe zouden de Israëli’s reageren als het hún dochter was die door bezettingstroepen van haar bed was gelicht?, schrijft hij. Zouden ze liever zien dat hun kinderen met de bezetter collaboreerden?

Nieuwe generatie vrijheidsstrijders

In een tweede stuk (€) kondigt Levy de komst aan van een nieuwe generatie Palestijnse vrijheidsstrijders, die zich minder makkelijk door Israël in het pak zal laten naaien dan de oudere garde. De oudere generatie heeft zich steeds weer gericht op het sluiten van compromissen, die steeds weer uitbleven en de Palestijnen alleen verslechtering van hun situatie hebben gebracht. Nu krijgen de Israëli’s, die de kans om tot een vergelijk te komen tientallen jaren aan zich voorbij hebben laten gaan, te maken met een nieuwe generatie, geleid door mensen als de medeoprichter van The Electronic Intifada Ali Abunimah – mannen en vrouwen die revolutionair elan stellen tegenover de onderdanige houding van de oude garde.

Het lijdt geen twijfel dat Ahed een van die leiders zal zijn, schrijft haar vader Basim al-Tamimi in een bewogen opiniestuk (€). En de opdracht van de oudere generaties, tot wie hij ook zichzelf rekent, is om plaats te maken en de jongeren niet te belasten met de contraproductieve cultuur die de hunne was:

Ahed is a representative of a new generation of our people, of young freedom fighters. She is one of many young women who in the coming years will lead the resistance to Israeli rule. […] In this situation, the greatest duty of me and my generation is to support her and to make way; to restrain ourselves and not to try to corrupt and imprison this young generation in the old culture and ideologies in which we grew up.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy