Beroep 14 maart 2018 Lees meer over

Proces tegen Ahed al-Tamimi mogelijk toch met publiek

De beroepszaak tegen het eerdere besluit Aheds proces achter gesloten deuren te houden levert geen steekhoudende bezwaren tegen een open proces op. Een uitspraak in de zaak wordt op korte termijn verwacht.

Muurschildering in Gaza. Ahed al-Tamimi is uitgegroeid tot een icoon van het verzet tegen de Israëlische bezetting.

De kans lijkt groot dat tijdens het proces tegen de 17-jarige Ahed al-Tamimi toch belangstellenden aanwezig mogen zijn. De militair aanklager heeft daar geen bezwaar tegen, bleek maandag tijdens het beroep dat Ahed en haar advocate hadden aangespannen tegen het eerdere besluit het proces achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Wel meende hij dat het weren van publiek ‘in Aheds voordeel is’, schrijft de Israëlische krant Haaretz, maar onduidelijk is waarom dat zo zou zijn.

Tijdens de eerste zittingsdag in Aheds proces, 13 februari, gebood de rechter de aanwezige journalisten, diplomaten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties de rechtszaal te verlaten. De rechter stelde dat hij Ahed, die juist aandrong op een open proces, vanwege haar jeugdige leeftijd wilde ‘beschermen’ tegen de overdadige aandacht. Aheds advocate Gaby Laski hekelde dat besluit als een goedkope truc om pottenkijkers bij het proces te weren:

The court decided to close doors because they think it [open doors] is not good for Ahed. What I think is that the court thinks it is not good for the court.

Een uitspraak in de beroepszaak, die achter gesloten deuren plaatsvond, bleef maandag uit, maar wordt op korte termijn verwacht. Over precies een week, op 21 maart, wordt het proces tegen Ahed, die vandaag 86 dagen in voorarrest zit, voortgezet.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy