Oproep 8 februari 2018 Lees meer over

Amsterdam, 11 februari: demonstratie voor Ahed al-Tamimi en Palestijnse kindgevangenen

Op zondag 11 februari wordt op de Dam in Amsterdam een demonstratie gehouden uit solidariteit met Ahed al-Tamimi en de circa 320 andere Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.

‘We are all Ahed’; tekst op een van de vele uitingen van solidariteit met de 17-jarige Palestijnse activiste in Israëlische gevangenschap.

Ahed al-Tamimi werd op 19 december 2017 tijdens een nachtelijke inval van Israëlische bezettingstroepen van haar bed gelicht. Sindsdien wordt zij in detentie gehouden, is zij mishandeld, en staat zij bloot aan Israëls beruchte militaire rechtbanken. Haar berechting is vele malen uitgesteld en zal volgens de laatste berichten op 13 februari beginnen.

Aanleiding

Ahed is een prominent symbool van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestina en de misdaden waarmee die gepaard gaat. Haar ‘arrestatie’ was het gevolg van een filmpje waarop te zien is hoe zij twee Israëlische militairen van het erf van haar familiehuis in het op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gelegen dorp Al-Nabi Salih mepte. Even daarvoor was haar 14-jarige neef door hen in zijn gezicht geschoten. De jongen overleefde de aanslag ternauwernood.

Sinds het jaar 2000 zijn ruim tweeduizend Palestijnse kinderen door Israël gedood, en werden er tienduizend – veelal tijdens nachtelijke razzia’s – opgepakt en voor militaire rechtbanken gebracht. Israël is het enige land ter wereld dat op grote schaal kinderen door militairen laat oppakken, mishandelen en berechten.

Politiek: kom in actie!

Wereldwijd worden demonstraties gehouden waarbij de vrijlating van Ahed en de honderden andere Palestijnse kinderen wordt geëist. Doel van de aanstaande demonstratie in Amsterdam is het uiten van solidariteit met de gevangen kinderen en hun families, en het oproepen van de Nederlandse politiek om in actie te komen. Tot dusver heeft geen enkele politieke partij zich actief achter de Palestijnse kinderen geschaard.

Zelfs de jongerenafdelingen van de Nederlandse politieke partijen – leeftijdgenoten van de Palestijnse kindgevangenen – hebben het tot dusver volledig laten afweten. Van organisaties als Rood (SP), Dwars (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), PINK (PvdD), CDJA (CDA), de Jonge Socialisten (PvdA) en Oppositie (DENK) wordt actie verwacht. De jongeren worden nadrukkelijk opgeroepen zich bij de demonstratie aan te sluiten.

Van belang hierbij is dat dit niet draait om ideologie, maar om mensenrechten – om het naakte bestaan van een complete generatie kinderen die onder militaire bezetting moet leven. De enige reden dat dit kan voortbestaan is de passiviteit van de buitenwereld.

Sluit je aan!

De organisatie roept Nederlandse burgers en organisaties op zich zondag massaal aan te sluiten bij de demonstratie. Meer informatie is te vinden op de website van het Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP) en op Facebook.

Waar: De Dam, Amsterdam
Wanneer: zondag 11 februari a.s., 13.00 tot 16.00 uur

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy