Propaganda 8 juni 2018 Lees meer over

Israëlische leger manipuleert video om gedode vrouw te belasteren

Het Israëlische leger blijkt een video te hebben gemanipuleerd met als doel een door dat leger gedode Palestijnse verpleegster te linken aan Hamas.

Razan al-Najjar, de Palestijnse hulpverleenster die op 1 juni door een Israëlische scherpschutter werd doodgeschoten.

Stel je voor: eerst wordt je doodgeschoten, en daarna belasterd. Het overkomt Razan al-Najjar, de 21-jarige Palestijnse verpleegster die op 1 juni in de Gazastrook door een Israëlische scherpschutter werd gedood. Donderdag publiceerde het Israëlische leger een video om haar verdacht te maken.

Israëlische opzet

In de video ‘onthult’ het leger de ‘werkelijke identiteit’ van Razan als ‘menselijk schild voor Hamas’. De betekenis van die onthulling voor de dode vrouw is dat op menselijke schilden kennelijk vrij mag worden geschoten. Op die manier wordt haar dood haar eigen schuld.

Om Razan aan haar vileine rol te kunnen linken, knipten de experts van het Israëlische leger een bestaand interview met haar aan flarden. Een gedreven betoog over haar taak als menselijk schild voor gewonde Palestijnen eindigde dankzij Israëlisch knutselwerk als grondslag voor de conclusie dat ‘Hamas paramedici als menselijk schild inzet’.

Als opmaat tot die conclusie toont de video ook hoe Razan een kennelijk door het Israëlische leger afgeschoten traangasgranaat weggooit nadat twee jongelui die hadden opgepakt. Voor de makers van de video bewijst dit dat de jonge vrouw gewelddadig was. ‘Nergens ter wereld nemen hulpverleners deel aan geweld’, aldus Ofir Gendelman, woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu.

Grenzeloze leugens

Slechts uren na publicatie van deze ‘onthulling’ door het Israëlische leger deden Mondoweiss en Middle East Eye in detail uit de doeken hoe de Israëli’s te werk zijn gegaan. ‘Dieper kun je niet zinken’, is het algemene oordeel over de Israëlische poging om de doodgeschoten vrouw te belasteren en voor eigen propaganda te misbruiken.

Behalve een blamage is de mislukte Israëlische opzet een nieuw teken dat Israël geen grenzen meer kent wat betreft het verdraaien van de feiten om de eigen misdaden te verhullen. Zo werd eind februari door de Israëlische autoriteiten beweerd dat de in zijn gezicht geschoten Muhammad Fadl al-Tamimi eigenlijk van zijn fiets was gevallen.

Onterecht vertrouwen

Kun je de verspreider van dergelijke groteske propaganda een belangrijk onderzoek naar de eigen misdaden toevertrouwen? De Nederlandse regering vindt van wel, en wacht daarvan de resultaten af alvorens een oordeel te geven over het door het Israëlische leger gebruikte geweld in de Gazastrook.

De voorbeelden verraden het Israëlische vertrouwen dat het letterlijk overal – van geweld tot leugens – mee wegkomt. In de praktijk is dat ook zo. Zo kan Israël in de VN-Veiligheidsraad rekenen op Amerikaanse veto’s, en zelfs in de Tweede Kamer op een gestaalde lobby, om te voorkomen dat het land ter verantwoording wordt geroepen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy