Mars van Terugkeer 11 juni 2018 Lees meer over

Minister Lieberman: Israël doodde 160 ‘terroristen’ tijdens demonstraties in Gaza

Israëlische militairen schoten volgens Lieberman in Gaza niet circa 130, maar 160 demonstranten dood. Afgelopen vrijdag vielen tijdens demonstraties opnieuw Palestijnse doden: een 15-jarige jongen en drie volwassenen.

Beeld van de demonstratie van afgelopen vrijdag in Gaza, waarbij vier Palestijnen door Israëlische militairen werden gedood.

Israël heeft de afgelopen weken in Gaza veel meer demonstranten gedood dan Palestijnse en andere bronnen meldden. Dat beweert althans Israëls minister van Defensie Avigdor Lieberman. Hij maakte vandaag bekend dat Israëlische militairen 160 Palestijnen hebben gedood sinds de demonstraties in het kader van de Grote Mars van Terugkeer op 30 maart begonnen.

Volgens de telling van The Rights Forum ligt het dodental op 134. Tellingen van Palestijnse autoriteiten en andere bronnen komen tot vrijwel hetzelfde aantal. Waarop Lieberman zich baseert is onduidelijk.

Lieberman stelde verder dat ‘gewone’ Palestijnse burgers zich verre van de demonstraties hebben gehouden, een uitspraak die haaks staat op het gegeven dat de demonstraties juist door burgers zijn georganiseerd. Volgens de minister ontvingen alle demonstranten ‘indirect of direct salaris en opdrachten van Hamas’. De 160 doden – onder wie medisch personeel en journalisten – waren derhalve allemaal ‘terroristen’, aldus Lieberman.

Opnieuw doden en gewonden

Afgelopen vrijdag demonstreerden opnieuw meer dan tienduizend Palestijnen bij het zogenoemde grenshek in Gaza. Israëlische scherpschutters schoten vier demonstranten dood, onder wie een 15-jarige jongen. Daarnaast raakten meer dan zeshonderd demonstranten gewond, onder wie 117 door scherpe munitie. Dat meldde de krant Haaretz (€) op basis van gegevens van het Palestijnse ministerie van Gezondheid.

Onder de gewonden waren een fotograaf van persbureau AFP, die een kogel in de voet kreeg, en vier andere journalisten. Ook zouden enkele ambulances en medische teams onder vuur zijn genomen. Meerdere gewonden zouden nog in kritieke toestand verkeren.

Volgens tellingen van The Rights Forum kwamen in 2018 tot dusver 173 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 154 in Gaza en 19 op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de Mars van Terugkeer-demonstraties werden 134 Palestijnen gedood en vielen meer dan 14 duizend gewonden.

Vliegeraars onder vuur

Voor het eerst vuurden Israëlische troepen vrijdag met behulp van een drone waarschuwingsschoten af op Palestijnen die vliegers of ballonnen met brandbaar materiaal oplieten. Met de ‘terreurvliegers en -ballonnen’, zoals ze in de Israëlische pers zijn gedoopt, werd ook nu weer op meerdere akkers en stukken grasland aan de andere zijde van het grenshek brand gesticht.

In een gesprek met Haaretz vertelt een van de vliegeraars dat het idee is ontleend aan Palestijnse kinderen die tijdens de eerste weken van de demonstraties met vliegers en ballonnen in de weer waren. De suggestie dat hij in opdracht van Hamas of andere organisaties handelt wijst hij pertinent af. En met terrorisme hebben hij en zijn medevliegeraars niets te maken, benadrukt hij:

We’re not terrorists. We’re a generation with no hope and no horizon that lives under a suffocating siege, and that’s the message we’re trying to send the world. In Israel, they cry over the fields and forests that burned up. What about us, who are dying every day?

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy