Organisaties aan minister Blok: spreek Israël aan op geweld in Gaza

Dertig organisaties en medische professionals doen een klemmend beroep op minister Blok om Israël aan te spreken op het beschieten van medisch personeel, journalisten, kinderen en ongewapende burgers.

Razan al-Najjar, de Palestijnse hulpverleenster die op 1 juni door een Israëlische scherpschutter werd gedood.

Stichting Kifaia, Stichting Groningen-Jabalya, Dokters van de Wereld en een groot aantal medische professionals roepen minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in een open brief op om tegenover Israël zijn afkeuring uit te spreken over het beschieten van medisch personeel, kinderen, journalisten en ongewapende burgers, zoals dat zich sinds eind maart in de Gazastrook op grote schaal heeft voorgedaan.

De brief volgt op de dood van de 21-jarige verpleegster Razan al-Najjar, die op vrijdag 1 juni in de Gazastrook door een Israëlische scherpschutter werd neergeschoten. Al-Najjar was duidelijk herkenbaar als hulpverlener en bevond zich op tweehonderd meter van het grenshek.

Het geweld dat Israël sinds 30 maart tegen de Palestijnse burgerbevolking in Gaza heeft ontketend heeft tot dusver niet geleid tot een Nederlandse veroordeling, ook niet nadat Israël op 14 mei een bloedbad aanrichtte. Minister Blok wacht eerst de resultaten af van een Israëlisch onderzoek naar de Israëlische misdaden. De VN-Mensenrechtenraad besloot een eigen onderzoek naar het Israëlische geweld te starten.

De organisaties willen dat Blok Israël nú aanspreekt. Hieronder hun open brief.

 

Open brief aan minister S. A. Blok


6 juni 2018

Geachte minister Blok,

Vrijdag 1 juni stierf de 21-jarige verpleegkundige Razan al Najjar door een kogel van een Israëlische scherpschutter. Zij was als vrijwilliger bij onze samenwerkingspartner de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) werkzaam tijdens de Great March of Return protesten in de Gazastrook.

Op het moment van de beschieting probeerde Razan – met de handen in de lucht geheven ten teken dat zij ongewapend was – een gewonde demonstrant te bereiken, op 200 meter van de grensafscheiding met Israël, in het zuidoosten van de Gazastrook. Desondanks schoot een Israëlische soldaat haar een kogel in de borst. Bij aankomst in het ziekenhuis van Khan Younis bleek de jonge vrouw te zijn overleden. Net als haar collega’s die die dag met scherpe munitie of scherven daarvan werden verwond, was Razan duidelijk herkenbaar als hulpverlener.

In totaal heeft Israël sinds eind maart 245 paramedici van verschillende hulpdiensten verwond, van wie 29 met scherpe munitie, en 40 ambulances beschoten. Aanvallen op medisch personeel zijn een oorlogsmisdaad onder de Geneefse conventies, evenals het schieten op kinderen, journalisten en ongewapende burgers. In 2016 nog, veroordeelden de VN met resolutie 2286 aanvallen op medische faciliteiten en belemmering van noodhulpverlening tijdens gewapende conflicten.

Wij, Stichting Kifaia, Stichting Groningen-Jabalya, Dokters van de Wereld en ondergetekende medische professionals zijn geschokt en verontwaardigd over de dood van onze collega Razan en de gewelddadigheden ten aanzien van andere paramedici.

Wij verwachten van de Nederlandse regering consistent beleid waar het gaat om het veroordelen van schendingen van internationaal recht en mensenrechtenverdragen. Daarom roepen wij u op uw afkeuring over deze daden kenbaar te maken aan de Israëlische regering; erop aan te dringen dat beschietingen op medisch personeel, kinderen, journalisten en ongewapende burgers onmiddellijk stoppen en dat de daders van deze misdaden worden berecht.

Hoogachtend,

Christine de Vos, voorzitter Stichting Kifaia
Arianne de Jong, directeur Dokters van de Wereld
Bert Giskes, voorzitter Stichting Groningen-Jabalya
FNV Zorg en Welzijn
Dr. Ineke Palm, epidemioloog
Prof. Dr. Ivan Wolffers, emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur
Theo van Berkestijn, arts niet praktiserend, emeritus secretaris generaal KNMG
Prof. Dr. Koos van der Velden hoogleraar public health Radboud UMC
Drs. H.J.G.M. (Joes) Meens, specialist ouderengeneeskunde, voormalig voorzitter Stichting Kifaia
Prof. Dr. J.W.W. (Jan Willem) Coebergh, sociaal-geneeskundige
Fariba Rhmaty, bestuursvoorzitter van Coöperatie expertise centrum Transculturele Therapie U.A.
Jan Vosters, arts maatschappij en gezondheid
S.P.F. (Piet) van Rijn, huisarts (niet praktiserend)
Loes de Kleijn, basisarts
Heleen Witte, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV)
J.J.M. (Joep) Avezaat, arts
M.J.Th. (Marijke) Lutjenhuis, huisarts (niet praktiserend)
Drs. Islam Basjirov, anesthesioloog
Drs. Enaya Asnder, verpleeghuisarts
Mira Sieval, psychiater
Elise Beket, AIOS jeugdgezondheidszorg
Krista van Velzen, psychiatrisch verpleegkundige i.o.
Jannie de Leeuw, wijkverpleegkundige
Maudy Lisnet, wijkverpleegkundige
A.G. (Annechien) Limburg-Okken, psychiater (niet praktiserend)
Fred Leffers, psychotherapeut
Wilbert Bannenberg, Public Health consultant
Petra van Ham, verzorgende VIG
Dr. S. Weijer, internist-infectioloog
M.W. Boer, huisarts

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy