Opruiing 13 december 2018 Lees meer over

Israëlische kolonisten beplakken Westoever met posters: ‘Vermoord president Abbas!’

Extremistische groepering van kolonisten roept op de Palestijnse president en andere ‘financiers van terrorisme’ te elimineren.

Posters met de oproep president Mahmud Abbas te vermoorden.

Dinsdag verschenen ze op allerlei plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever: posters met het gezicht van president Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA), gezien door het vizier van een geweer en voorzien van de tekst: ‘Vermoord de financiers van terrorisme!’ Was getekend: Derech Chaim, een groepering van extremistische joodse kolonisten.

De oproep is primair gericht aan de Israëlische regering, blijkt uit berichtgeving in de Israëlische en Palestijnse pers. Met de ‘financiering van terrorisme’ doelt Derech Chaim op de financiële tegemoetkomingen die de PA uitkeert aan Palestijnen in Israëlische gevangenissen en aan families van gedode Palestijnen. ‘Het is tijd om te zeggen: een financier van moord is een moordenaar’, staat op de posters te lezen.

‘Terreursalarissen’

Israël en de zogenoemde internationale Israël-lobby ageren al jaren tegen wat ze ‘terreursalarissen’ noemen. Volgens premier Netanyahu betaalt de PA jaarlijks ‘307 miljoen euro aan terroristen die joden doden’. Afgelopen maand hield The Rights Forum die bewering tegen het licht. Uit het onderzoek bleek dat hooguit éénzesde deel van het genoemde bedrag ten goede komt aan Palestijnen die door Israël wegens terrorisme zijn veroordeeld en aan nabestaanden van omgekomen aanslagplegers.

Bovendien is nooit gebleken dat Palestijnen zich laten doodschieten of levenslang laten opsluiten uit geldelijk gewin voor henzelf of hun families. Akram Alayasa van de Commissie voor Gevangenenzaken van de PA vertelde The Rights Forum dat geweld van Palestijnen – zoals de aanslag van afgelopen zondag, waarbij zeven Israëlische kolonisten gewond raakten – voortkomt uit het onrecht dat de Palestijnse bevolking in bezet gebied iedere dag weer ervaart, niet uit de gedachte aan een financiële ‘beloning’.

‘Regering verantwoordelijk’

De Israëlische regering, nooit te beroerd om Palestijnen bij de minste aanwijzing van ‘opruiing’ te laten opsluiten, hield zich opvallend stil. De posterplakkers van Derech Chaim zitten niet vast, de posters zijn niet verwijderd.

Bij monde van Hanan Ashrawi stelde de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de Israëlische regering in een verklaring verantwoordelijk voor de opruiing, en in het algemeen voor steun aan de permanente terreur die kolonisten uitoefenen tegen Palestijnse burgers. In feite, stelt Ashrawi, ‘bestaat de regering zelf uit de meest extreme en racistische vertegenwoordigers van de kolonistenbeweging’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy