Lees meer over

Aanslag / Zeven Israëli’s gewond bij aanslag op bezette Westelijke Jordaanoever

De Israëli’s werden vanuit een passerende auto beschoten. Een van de gewonden was een zwangere vrouw. Haar baby werd in een ziekenhuis ter wereld gebracht. Het Israëlische leger viel een groot aantal Palestijnse plaatsen binnen en pakte meer dan 25 Palestijnen op.

Een Israëlische ziekenauto op de plaats van de aanslag, afgelopen nacht. Ma’an News Agency 

De aanslag vond zondagavond plaats bij de illegale Israëlische kolonie (‘nederzetting’) Ofra op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëli’s stonden bij een bushalte te liften toen zij vanuit een passerende auto werden beschoten. Israëlische militairen die in de buurt waren openden het vuur op de auto, maar die wist te ontkomen.

Onder de slachtoffers was een 21-jarige zwangere vrouw. Haar baby werd in een ziekenhuis in Jeruzalem ter wereld gebracht. De toestand van de vrouw is afgelopen nacht verbeterd, maar die van de baby verslechterd. Voor het leven van het kind wordt gevreesd.

Van de andere gewonden waren twee mannen van 21 en 22 jaar er het slechtst aan toe, maar hun toestand werd in de loop van vandaag als redelijk omschreven. De overige slachtoffers, twee mannen en twee vrouwen van 16 jaar, raakten licht gewond. Een van hen kon afgelopen nacht naar huis.

Invallen

Israëlische troepen vielen direct nabijgelegen Palestijnse dorpen binnen op zoek naar de dader. Huizen werden doorzocht en wegen in de omgeving afgesloten. In de loop van de nacht en de dag werd de actie uitgebreid en werden in tal van plaatsen op de Westoever invallen gedaan, in Ramallah onder andere bij het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens Palestijnse bronnen zijn meer dan 25 Palestijnen opgepakt, onder wie twee journalisten.

Volgens andere Palestijnse bronnen bekogelden Israëlische kolonisten op meerdere plaatsen passerende Palestijnse auto’s met stenen. In Al-Khalil (Hebron) trokken tientallen kolonisten met auto’s met luidsprekers door de stad, racistische teksten uitslaand.

Lees ook

JPEG / Biddya

Westoever / Palestijnse vrouw krijgt grote steen door autoruit en sterft

De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever blijft slachtoffers vergen. Een Palestijnse vrouw kwam om toen zij in haar auto werd getroffen door een grote steen. Een Palestijnse man werd gedood nadat hij een aanval zou hebben uitgevoerd. En een Israëlische politieagente schoot een Palestijn ‘voor de lol’ in de rug.

JPEG / familiefoto

Aanval / Palestijnse jongen vermoordt kolonist en wordt zelf gedood

Een 17-jarige Palestijn stak een Israëlische kolonist dood en verwondde twee anderen. Hij werd ter plaatse doodgeschoten. Het Israëlische leger voerde direct vergeldingsmaatregelen uit in de woonplaats van de dader. Israëlische ministers kondigden versnelde uitbreiding van de illegale nederzettingen aan.

Lees meer over

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder