Al-Nabi Salih 7 juni 2018 Lees meer over

Israëlische troepen schieten opnieuw lid van familie Al-Tamimi dood

Militair schiet tijdens inval van bezettingstroepen 21-jarige Al-Tamimi drie kogels in de nek en borst. Hij zou met stenen hebben gegooid.

De 21-jarige Izz al-Din al-Tamimi, die woensdag in Al-Nabi Salih door Israëlische militairen werd doodgeschoten.

Het slachtoffer is de 21-jarige Izz al-Din al-Tamimi uit het dorp Al-Nabi Salih op de bezette Westelijke Jordaanoever – de woonplaats van de 17-jarige Ahed al-Tamimi, die in Israël gevangen zit. Woensdag vielen bezettingstroepen het dorp binnen, naar eigen zeggen om ‘arrestaties uit te voeren’. Dat leidde volgens het leger tot een opstootje met jongeren. Izz al-Tamimi zou een militair een steen tegen het hoofd hebben gegooid en werd direct van dichtbij met drie kogels neergeschoten.

Geen medische hulp toegestaan

Omstanders filmden hoe de militairen de op de grond liggende en hevig bloedende Al-Tamimi omringden en voorkwamen dat dorpsbewoners hem konden verzorgen en naar een ziekenhuis konden brengen. De militairen namen hem mee terwijl ze stungranaten afschoten om de dorpsbewoners op afstand te houden. Volgens een verklaring van het leger stierf Al-Tamimi kort daarop in een militaire post buiten het dorp.

Volgens diezelfde verklaring waren aan Israëlische zijde geen gewonden te betreuren. Ook de militair die de steen tegen zijn hoofd zou hebben gekregen en Izz neerschoot was ongedeerd gebleven.

Aangekondigde liquidatie

Dorpsbewoners zijn van mening dat de militairen naar het dorp kwamen om Izz al-Tamimi te doden, schrijft journaliste Yumna Patel op Mondoweiss. De jongeman werd gezocht vanwege het gooien van stenen naar bezettingstroepen. Vijf maal eerder vielen militairen, op zoek naar hem, het dorp binnen, maar steeds wist hij te ontkomen. Afgelopen maandag waren de troepen ook in het dorp. Bij die gelegenheid gaven ze de moeder van Izz te verstaan dat haar zoon ten dode was opgeschreven:

We will kill your son and leave you crying.

De zaak vertoont sterke gelijkenis met de door The Rights Forum beschreven dood van de 17-jarige Musab al-Tamimi, die begin dit jaar door militairen werd gedood in het buurdorp Bayt Nizam. Ook hij werd van dichtbij in de nek geschoten nadat militairen zijn familie hadden laten weten dat het slecht met de jongen zou aflopen. In dit en eerdere artikelen besteedde The Rights Forum aandacht aan meer gevallen waarin liquidaties en verminkingen van Palestijnen tevoren door het Israëlische leger waren aangekondigd.

Bolwerk van verzet

De familie Al-Tamimi ligt al veel langer letterlijk en figuurlijk onder vuur. Het dorp Al-Nabi Salih (ook geschreven als Nabi Saleh), waarvan de meeste inwoners tot de Al-Tamimi-clan behoren, is een bolwerk van verzet tegen de Israëlische bezetting. Op 19 december 2017 werd hier de toen nog 16-jarige Ahed al-Tamimi van haar bed gelicht omdat zij, samen met haar nicht Nur, bij een inval van bezettingstroepen al scheldend en meppend twee militairen uit de tuin van het gezin had gezet.

Tijdens die inval had een militair Aheds neefje Muhammad Fadl al-Tamimi (14) van enkele meters afstand een kogel in het hoofd geschoten. Muhammad onderging een aantal operaties en overleefde de aanslag. Het leger arresteerde hem nadien nog verscheidene malen, terwijl het Israëlische militaire bestuur over de bezette Westelijke Jordaanoever bekendmaakte dat hij niet was neergeschoten, maar gewond was geraakt door een val van zijn fiets. Ahed zit vanwege haar meppen in Israël een gevangenisstraf van acht maanden uit, net als haar moeder Nariman, die de meppen filmde en de beelden op Facebook zette.

Hoge prijs

De familie heeft ook voordien een hoge prijs betaald voor haar verzet. Aheds vader, Basim al-Tamimi, werd tenminste twaalf maal door Israëlische militairen gearresteerd en bracht drie jaar door in ‘administratieve detentie’ – gevangenschap zonder aanklacht of proces. In 2003 kwam Basims zuster Bassamah om het leven toen zij haar broer bezocht in een Israëlische militaire rechtbank. In de krant Haaretz schreef journalist Gideon Levy dat zij naar verluidt door een tolk van de trap was gegooid en haar nek brak.

In 2012 werd Rushdi al-Tamimi (28) door Israëlische bezettingstroepen doodgeschoten. In december 2011 werd Mustafa al-Tamimi (28) van een afstand van tien meter met een traangasgranaat in zijn gezicht geschoten. Ook hij overleed. De website Nabi Saleh Solidarity geeft een goed beeld van de gevolgen die de Israëlische bezetting door de jaren heen voor de dorpelingen heeft gehad.

Ook nu voert het Israëlische leger geregeld nachtelijke razzia’s in het dorp uit om huiszoekingen uit te voeren en bewoners van hun bed te lichten. Op Mondoweiss meldt Yumna Patel dat momenteel 18 familieleden in Israëlische gevangenissen zitten, onder wie zes kinderen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy