Er zijn nog steeds plaatsen op de wereld waar openlijk de zegeningen van het kolonialisme worden gevierd. New York City is zo’n plek. Afgelopen zondag liepen duizenden mee in een mars die de Israëlische kolonisering van Palestina verheerlijkte. Joodse organisaties verzetten zich heftig.
Er zijn nog steeds plaatsen op de wereld waar openlijk de zegeningen van het kolonialisme worden gevierd. New York City is zo’n plek. Afgelopen zondag liepen duizenden mee in een mars die de Israëlische kolonisering van Palestina verheerlijkte. Joodse organisaties verzetten zich heftig.
Voor een Nederlander is het amper te bevatten: duizenden uitgelaten burgers die de ontwrichting van een land en de verwoesting van een samenleving vieren. Toch bestaat het, en dichterbij dan verwacht. Afgelopen zondag werd in New York City een mars georganiseerd ter verheerlijking van de Israëlische kolonisering van Palestina. De verdrijving van 750 duizend Palestijnen in 1947-1949 bracht tienduizenden uitgelaten New Yorkers op de been. Onder hen burgemeester De Blasio, gouverneur Cuomo en prominent Democratisch Senator Schumer.
Tegen de mars – een jaarlijks terugkerend fenomeen – werd fel geprotesteerd door joodse organisaties als If Not Now en Jewish Voice for Peace (JVP). Op meerdere plaatsen onderbraken joodse activisten de stoet uit protest tegen de Israëlische misdaden waarmee de kolonisering van Palestina tot op de dag van vandaag gepaard gaat. JVP publiceerde een korte video van de protesten, en vatte haar motivatie als volgt samen:
The parade was a celebration of 50 years of occupation, nearly 70 years of Nakba, the expulsion of Palestinians from their lands, and dangerous alliances between US and Israeli police and military. We couldn’t celebrate that.
Met die ‘dangerous alliances’ doelt JVP op de samenwerking tussen Amerikaanse politiediensten en Israëlische politie- en legereenheden op het gebied van ‘counterterrorism’ – waarbij de onderdrukking van de Palestijnen model staat voor de behandeling van Amerikaanse bevolkingsgroepen, en waarbij de grens tussen civiele politietaken en militaire operaties en technieken vervaagt.
Onder de noemer Deadly Exchange voert JVP campagne tegen deze politionele samenwerking. De campagne brengt de belangen van joodse, Palestijnse, zwarte en Latino gemeenschappen samen. Eerder schaarden belangrijke zwarte Amerikaanse organisaties zoals Black Lives Matter zich achter de Palestijnen en de BDS-beweging – een lotsverbondenheid die tot uitdrukking werd gebracht in het indrukwekkende video-statement When I See Them, I See Us.
Ook in Europa bestaan samenwerkingsprojecten met de Israëlische politie. Berucht is het LawTrain-project waarin onder andere België en Spanje samenwerken met Israël. In België riepen zo’n zevenhonderd academici, kunstenaars en artiesten hun overheid op zich uit LawTrain terug te trekken. Eerder trok Portugal zich al terug.