Breaking the Silence wijst deelnemers Songfestival op bezetting en onderdrukking

Deelnemers Songfestival verwelkomd met groot reclamebord en oproep de bezette Westelijke Jordaanoever te bezoeken.

Het reclamebord van Breaking the Silence langs de weg tussen de luchthaven Ben-Gurion en Tel Aviv.

Wie van de luchthaven van Tel Aviv naar de stad rijdt kan het amper ontgaan: een immens reclamebord met de tekst ‘Dare to Dream – of Freedom’. De tekst is een variatie op de slogan van het Eurovisie Songfestival dat vandaag in Tel Aviv begint: ‘Dare to Dream’, Durf te Dromen. Met de toevoeging ‘of Freedom’ wordt de aandacht gevestigd op het feit dat op luttele kilometers afstand miljoenen Palestijnen al 52 jaar lijden onder Israëlische bezetting, kolonisering en onderdrukking.

Het bord is geplaatst door Breaking the Silence, een Israëlische organisatie van ex-militairen die getuigenissen over misdaden van het Israëlische leger optekent en daar voorlichting over geeft en over publiceert. De organisatie verzorgt ook rondleidingen door Al-Khalil (Hebron) en de South Hebron Hills, die een indruk van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever geven. Tijdens het Songfestival vinden die dagelijks plaats. Op het reclamebord en de eigen website brengt Breaking the Silence ze onder de aandacht.

Met eigen ogen

De organisatie roept de Songfestival-deelnemers en hun entourage op de Israëli’s en Palestijnen te steunen die zich inzetten voor beëindiging van het mensonterende bezettings- en onderdrukkingsregime. Om te beginnen door de situatie met eigen ogen te aanschouwen:

We know it’s hard to tell by looking at Tel Aviv, but there is another side to Israeli society. An hour away from your hotel, throughout the territories millions of Palestinians are still living under our military rule. We know because we were the IDF soldiers sent to serve in the territories, and we would like to show you the full picture.

Oproep van Breaking the Silence op Facebook.

Al-Khalil/Hebron is een microkosmos van de bezetting en de illegale Israëlische kolonisering van Palestijns gebied, en de grove mensenrechtenschendingen die daarmee gepaard gaan. Onder bescherming van enkele duizenden Israëlische miltairen hebben zich in de oude binnenstad circa zevenhonderd extremistische kolonisten gevestigd die – in de woorden van Breaking the Silence – ‘met geweld het centrum van een Palestijnse stad overnemen’. Dat geweld richt zich ook tegen de medewerkers van Breaking the Silence, zoals wij eerder berichtten.

AvroTros: Songfestival ‘brengt mensen samen’

Onderbouwd met drie artikelen riep The Rights Forum de Nederlandse betrokkenen bij het Songfestival – muzikant Duncan Laurence en de omroep AvroTros, die de Nederlandse inbreng organiseert en de live-uitzendingen verzorgt – op van deelname af te zien. Ook DocP en vijf Nederlandse musici riepen daartoe op. In reactie daarop verklaarde AvroTros dat het festival niets met politiek te maken heeft en juist bedoeld is om ‘mensen samen te brengen en te verbinden’:

Het Eurovisie Songfestival bestaat al 63 jaar en heeft sinds de start geen politieke insteek. Dit internationale muziekevenement brengt mensen samen en probeert hen via de muziek te verbinden. De Nederlandse delegatie reist jaarlijks op uitnodiging af naar een locatie bepaald door de organisator EBU. Wij vertrouwen erop dat deze keuze weloverwogen gemaakt wordt.

Wij vernemen graag van AvroTros hoe het Songfestival Israëli’s en Palestijnen ‘samenbrengt en verbindt’. Zijn Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en uit de eveneens bezette Gazastrook om te beginnen welkom in Tel Aviv (het antwoord luidt: nee)? Ook horen we graag of de Nederlandse delegatie deelneemt aan een rondleiding van Breaking the Silence (de IJslandse deelnemers gingen de Nederlanders voor) en of AvroTros bereid is daar zendtijd aan te besteden.

Wie zelf AvroTros met deze of andere vragen wil benaderen, kan gebruikmaken van het contactformulier van de omroep.

Apartheidsvrij Eurovisiefeest in Amsterdam
Aanstaande zaterdag 18 mei vindt in Amsterdam een ‘Apartheidsvrij Eurovisiefeest’ plaats, georganiseerd door Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina en DocP. Locatie: Pieter Nieuwlandstraat 93A, 1093 XN Amsterdam. Tijdstip: 19.00-24.00 uur.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy