Selecteer een pagina

Europcar / Grootste autoverhuurder van Europa sluit vestigingen in illegale nederzettingen

De Franse autoverhuurder Europcar heeft zich teruggetrokken uit de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Onlangs werden twee vestigingen gesloten.

De twee vestigingen, in de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) Beitar Illit en Modi’in Illit, waren eigendom van Albar Car Fleets, een Israëlische autoverhuurder die vorig jaar een overeenkomst sloot met Europcar. Sinds september 2017 gaat de onderneming door het leven als Europcar-Albar.

Het logo van autoverhuurbedrijf Europcar-Albar.

Albar Car Fleets werd door de Israëlische organisatie Who Profits omschreven als een profiteur en facilitator van de illegale Israëlische kolonisering van de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Met die besmette reputatie wilde Europcar, de grootste autoverhuurder van Europa, kennelijk niet worden geassocieerd.

De sluiting van de vestigingen betekent een desinvestering, waarmee Europcar aansluit bij een groeiend aantal multinationale ondernemingen, schrijft de website Investigate:

The closure of these two branches represents a divestment of Europcar from the illegal settlement industry and the Israeli occupation as a whole. Europcar thus joins a growing list of other multinational corporations that have pulled out of the settlement industry in recent years – an emerging human rights norm for businesses. This list includes Assa Abloy, CRH, Dexia, G4S, Orange, Unilever, Veolia, Vitens, and others.

Mogelijk is de sluiting van de twee vestigingen een gevolg van de activiteiten van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR), die op verzoek van de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) een database samenstelt van bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisering van bezet Palestina. Op 31 januari publiceerde de OHCHR een voortgangsrapport. Daaruit bleek dat op de voorlopige ‘zwarte lijst’ aanvankelijk acht Franse bedrijven stonden, die door de Hoge Commissaris zijn benaderd. Als gevolg van die contacten waren per 31 januari vier bedrijven van de lijst geschrapt. Publicatie van de definitieve database wordt op korte termijn verwacht.

Lees ook

JPEG / 800px-PikiWiki_Israel

Martijn de Rooi / Open brief aan het ABP

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds belegt in drie Israëlische banken die een prominente rol spelen in Israëls illegale kolonisering van Palestijns gebied. Een protest daartegen werd door ABP beantwoord met een bedrieglijk betoog. Martijn de Rooi reageert in een open brief aan mevrouw Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van het fonds.

JPEG / demonstratiedublin

Ierland / Dublin sluit zich aan bij BDS-beweging

De gemeenteraad van Dublin bepleit een boycot van bedrijven die de Israëlische bezetting van Palestina steunen, en roept op tot uitwijzing van Israëls ambassadeur vanwege het Israëlische geweld tegen demonstranten in Gaza. Ook de gemeenteraad van Cork en diverse vakbonden laten zich horen.

JPEG / R-Net-Bus

Mensenrechten / Metropoolregio in zaken met besmette busmaatschappij EBS

Busbedrijf Egged Bus Systems mag het openbaar vervoer gaan verzorgen in een deel van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De regio schoof het mensenrechtenbeleid terzijde om het besmette bedrijf emplooi te bieden, en raakt nu zelf betrokken bij Israëlische mensenrechtenschendingen in Palestina. De Rotterdamse partij NIDA roept op tot een boycot van EBS.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur