Donaties van Israëli’s aan Amnesty International zijn binnenkort niet meer aftrekbaar van de belasting. De maatregel is een straf voor een campagne die Amnesty voert tegen Israëls illegale koloniale beleid. Waarschijnlijk zullen ook andere kritische organisaties door de maatregel worden getroffen.
Israëls minister van Financiën Moshe Kahlon bereidt een maatregel voor die een eind maakt aan de fiscale aftrekbaarheid van giften en donaties van Israëli’s aan Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie wordt gestraft voor een campagne die ze vorige maand startte ter gelegenheid van vijftig jaar bezetting. In een petitie roept Amnesty de wereld op de import van producten uit Israëls illegale kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied te verbieden en activiteiten van internationale bedrijven in die kolonies wettelijk aan banden te leggen. Amnesty onderstreept de verplichtingen die regeringen in dit opzicht krachtens internationaal recht hebben.
Het initiatief tot de strafmaatregel komt van radicale politici en activisten die het koloniseringsproject ten koste van alles willen beschermen en kritiek daarop de kop willen indrukken. Israëlische en Palestijnse media citeren parlementariër Miki Zohar (Likud), die Amnesty in een brief aan minister Kahlon niet alleen beschuldigt van ‘het aanzetten tot een boycot’, maar ook van ‘het zwartmaken van Israëlische militairen’ en het steunen van ‘illegale infiltranten en dienstweigeraars’:
Amnesty works constantly to persecute and slander IDF soldiers. Once, they even claimed IDF soldiers starve Palestinian children. Amnesty supports illegal infiltrators and draft refusers, and works with all its might to harm the State of Israel.
Zohar doet een beroep op de in 2011 aangenomen ‘Boycot-wet’, die bepaalt dat Israëlische burgers en organisaties die oproepen tot een boycot van de nederzettingen gestraft kunnen worden. Hij krijgt bijval van Shai Glick, een extreemrechtse activist die een kruistocht voert tegen critici van Israëls bezettingspolitiek. Glick dringt aan op bestraffing van álle organisaties die pleiten voor sancties tegen de illegale kolonies:
The Boycott Law was enacted exactly for this purpose, so that we will not fund those who fight to boycott us. It’s time Israel’s government worked to cut all ties with this organization and with all others who fight it. We should not be granting these organizations any kind of funding.
Minister Moshe Kahlon heeft de boodschap begrepen, blijkt uit zijn reactie. Hij zet alles op alles om ‘beschadiging van het leger en de staat’ te bestraffen. Het afschaffen van belastingvoordeel voor kritische organisaties is slechts een van de maatregelen die hij in petto heeft, valt uit zijn woorden op te maken:
I will do everything I can, including revoking tax benefits of organizations which aim to harm the IDF or the State of Israel.
De Israëlische regering voert een breed en bikkelhard offensief tegen organisaties en personen die oproepen tot maatregelen tegen de vijftig jaar durende bezetting en kolonisering van Palestijns grondgebied. Afgelopen week werd vijf Amerikanen, onder wie drie joden, wegens ongewenste politieke opvattingen de toegang tot Israël ontzegd. Tegelijkertijd spande premier Netanyahu zich er persoonlijk voor in het kantoor van Al-Jazeera in Jeruzalem te sluiten; de aandacht die de nieuwszender heeft voor Israëlisch geweld tegen Palestijnen komt volgens de premier neer op ‘opruiing’ en ‘het aanzetten tot geweld’. Onder datzelfde motto deden Israëlische troepen gisteren een inval bij het Palestijnse productiebedrijf PalMedia in Ramallah.
Amnesty International maakte weinig woorden vuil aan de aankondiging van minister Kahlon. Het reageerde beheerst op diens ‘populistische initiatief’:
We do not respond to politicians’ populist initiatives. When there is a need, we will reply officially to the authorized bodies, such as the Finance Ministry, and discuss the topics.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur