Persvrijheid 15 augustus 2017 Lees meer over

Palestijnse Autoriteit stelt gedetineerde journalisten op vrije voeten

De Palestijnse Autoriteit laat vijf journalisten vrij die eerder wegens ‘cybercriminaliteit’ werden opgepakt. De journalisten waren uit protest tegen hun detentie in hongerstaking gegaan. Ook burgers en mensenrechten-organisaties protesteerden tegen een nieuwe verordening die de Palestijnse Autoriteit de mogelijkheid geeft kritische online media aan te pakken.

Tijdens een demonstratie in Ramallah roepen burgers op tot vrijlating van de gedetineerde journalisten.

De Palestijnse Autoriteit laat vijf journalisten vrij die eerder wegens ‘cybercriminaliteit’ werden opgepakt. De journalisten waren uit protest tegen hun detentie in hongerstaking gegaan. Ook burgers en mensenrechten­organisaties protesteerden tegen een nieuwe verordening die de Palestijnse Autoriteit de mogelijkheid geeft kritische online media aan te pakken.

Drie van de vijf gedetineerde journalisten zijn gisteren op vrije voeten gesteld. De andere twee zouden later die dag worden vrijgelaten. Dat meldt de Times of Israel op basis van informatie van hun advocaat. De krant schrijft verder dat een twee maanden geleden in Gaza opgepakte journalist zondag is vrijgelaten.

Eerder op maandag meldde het Palestijnse persbureau Ma’an dat de journalisten afgelopen donderdag in hongerstaking waren gegaan, nadat hun detentie met 15 dagen was verlengd. Alle vijf – het persbureau spreekt van zeven journalisten – werden kort daarvoor op last van de Palestijnse Autoriteit (PA) opgepakt op beschuldiging van overtreding van een nieuwe verordening tegen cybercriminaliteit.

De verordening is ruim een maand geleden door middel van een presidentieel decreet in werking getreden. De journalisten werden volgens Ma’an beschuldigd van het overtreden van artikel 20 van de verordening. Dat bepaalt dat ‘het creëren of managen van een website die de integriteit van de staat, de openbare orde of de interne of externe veiligheid van de staat in gevaar brengt’ bestraft kan worden met een gevangenisstraf van ten minste een jaar of een boete van minimaal 1200 euro. Op het publiceren of uitzenden van nieuws van deze strekking staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een boete van maximaal 1200 euro

Tientallen websites geblokkeerd

De PA heeft de afgelopen maanden een offensief ontketend tegen kritische stemmen op nieuwswebsites. Vorige maand meldde het Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) dat de autoriteiten in de tweede helft van juni zeker 29 nieuwswebsites hebben geblokkeerd. Het gaat vooral om websites die banden zouden hebben met Hamas of de voormalige Fatah-voorman Mohammad Dahlan, politiek rivaal van president Mahmud Abbas. De blokkade gold alleen voor de Westelijke Jordaanoever, en sommige sites slaagden erin de blokkade te omzeilen en in de lucht te blijven, aldus MADA. Onduidelijk is hoeveel websites momenteel nog geblokkeerd zijn. De opgepakte journalisten zijn allen werkzaam voor één van de 29 websites.

De PA ontkende dat de journalisten om politieke redenen zijn gearresteerd. De nieuwe verordening zou noodzakelijk zijn om ‘gaten in de wetgeving te dichten’, zodat opgetreden kan worden tegen hackers en personen die de president of andere personen persoonlijk beledigen of aanvallen.

MADA stelt dat de verordening een ernstige schending is van de Palestijnse ‘Basic Law’, die de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid garandeert. De organisatie riep de autoriteiten op de gedetineerde journalisten vrij te laten en ook het ondervragen van journalisten over hun werkzaamheden te staken, een praktijk waaraan de PA zich de afgelopen tijd meermalen heeft bezondigd. MADA riep ook de autoriteiten in Gaza op een in juni gearresteerde journalist vrij te laten en het ondervragen van journalisten achterwege te laten. ‘Laat journalisten niet het slachtoffer worden van jullie verdeeldheid en fricties’, schreef de organisatie.

Breed protest

Ook andere Palestijnse organisaties leverden harde kritiek op de verordening en de praktijken van de PA op de Westoever en Hamas in de Gazastrook. Shawan Jabarin, directeur van de mensenrechtenorganisatie Al-Haq, liet de Israëlische krant Haaretz weten de speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting op de hoogte te hebben gesteld:

The Palestinian split between Fatah and Hamas and between the Strip and the West Bank is very much affecting human rights, including freedom of expression, and recently we have been seeing it intensifying, and we have therefore tried, through this contact, to send a signal to the United Nations and also to the Palestinian leadership.

Tal van andere Palestijnse mensenrechtenorganisaties veroordeelden de verordening als ‘draconisch’ en ‘een stap terug in de tijd’. Algemeen bestaat de angst dat de verordening de mogelijkheid biedt journalisten en bloggers die blijk geven van ongewenste opvattingen vast te zetten. De vereniging van Palestijnse journalisten op de Westoever kondigde aan stappen te ondernemen om de verordening van tafel te krijgen.

Het Israëlische Ynetnews meldt dat in Ramallah meerdere demonstraties hebben plaatsgevonden, waarin burgers opriepen tot vrijlating van de journalisten. Ook zouden Palestijnen een sociale media-campagne voeren onder het motto ‘Journalistiek is geen misdaad’.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy