Pinkwashing nieuwe stijl 9 augustus 2017 Lees meer over

Ronde van Italië 2018 van start in bezet Oost-Jeruzalem

Altijd op zoek naar een nieuwe stunt, heeft de organisatie van de Ronde van Italië het oog laten vallen op bezet Oost-Jeruzalem als locatie voor de proloog van 2018. Er volgen nog twee etappes in Israël alvorens de ronde wordt voortgezet in Italië. Het verblijf in Israël krijgt ook een thema mee: vrede.

Logo van de Giro.

De officiële aankondiging volgt op 18 september, maar de Britse website Cyclingnews weet het al: de Giro d’Italia begint komend jaar met een proloog in bezet Oost-Jeruzalem, gevolgd door twee etappes in Israël. De proloog is zoals gebruikelijk een tijdrit, die de renners door de Oude Stad van Jeruzalem zal voeren.

Wat bezielt de organisatie van een grote wielerronde om in zee te gaan met een bezettende mogendheid en de proloog te laten verrijden in dé brandhaard van de kwestie-Palestina/Israël, waar onlangs de vlammen nog hoog oplaaiden? En dat nog wel onder het motto ‘Vrede’? Ludo van Klooster, kenner van de Giro en als sportjournalist werkzaam in Italië, weet het wel: geld. ‘Het moet groter, en een stuk gekker ook’, zegt hij in de Volkskrant. Hoe gekker, hoe meer aandacht en tv-inkomsten.

Pinkwashing

De Israëlische wielerbond zet al jaren alles op alles om de Giro naar Israël te halen, meldt de krant verder. Cyclingnews weet ook waarom: Israël laat geen middel onbeproefd om zich te presenteren als een ‘normaal’ land, dat zich niet bezondigt aan bezetting en ernstige schendingen van het recht en VN-resoluties. Een proloog in Oost-Jeruzalem is een ‘politieke zet’, meldt de website:

The start in Jerusalem would be a big political coup for the country, which has been striving to paint a picture of ‘normal’ life in everyday Israel.

De organisatie van de Giro werkt graag mee aan de door Israël gewenste ‘normalisering’ van de bezetting als er genoeg geld tegenover staat, en geeft daarmee een nieuwe betekenis aan het begrip pinkwashing. Dat wordt traditioneel gebruikt voor de jaarlijkse LGBT-manifestatie waarmee Israël zich als een tolerant en vrijheidslievend land probeert te presenteren, maar is in dit geval ook van toepassing – roze is de kleur van de leiderstrui in de Giro en een symbool van de ronde.

Het Israëlische beleid om grote sportevenementen naar het land te halen pakt niet altijd goed uit. Eerder dit jaar bedankten zes van elf uitgenodigde sterren uit de Amerikaanse National Football League voor de eer. Zij wilden zich ‘niet laten gebruiken’.

Vraag is in dit geval, zo signaleert de Volkskrant, wat de ploeg van de Italiaanse publiekslieveling Vincenzo Nibali gaat doen. Bahrain-Merida is opgericht door (een groep zakenlieden uit) Bahrein, een land dat Israël niet erkent, samen met de Taiwanese fietsfabrikant Merida. Zal de ploeg in Israël, en bezet Oost-Jeruzalem in het bijzonder, willen rijden?

Palestijnen buiten beeld gehouden

Geen van de Nederlandse media die het nieuws brachten kwam op de gedachte de Palestijnen naar hun mening te vragen over de door de Israëlische bezetter op hun grondgebied georganiseerde proloog. Van het Algemeen Dagblad tot de Telegraaf en de NOS melden de meeste grote media zelfs dat de ronde van start gaat ‘in Israël’. Ook dat is een vorm van pinkwashing.

Positieve uitzondering is de Volkskrant. De krant meldde in eerste instantie ook dat de proloog ‘in Israël’ zou worden verreden, maar corrigeerde dat snel met de mededeling:

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de eerste drie etappes van de Giro volgend jaar op Israëlisch grondgebied worden verreden. Dat klopt niet, zij worden op Israëlisch en Palestijns (proloog) gebied verreden.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy