Na de halvering van de reguliere Amerikaanse bijdrage aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, trekt de VS een toezegging van 45 miljoen dollar voor voedselhulp in. Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de EU maakten bekend de organisatie te zullen blijven steunen.
De regering-Trump is teruggekomen op een toezegging voor voedselhulp aan Palestijnse vluchtelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Vorige maand zegden de Verenigde Staten (VS) een bedrag van 45 miljoen dollar toe in reactie op een noodkreet van de UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Dat bedrag zal niet worden overgemaakt.
De stap volgt kort op de halvering van de reguliere Amerikaanse bijdrage aan de UNRWA. In plaats van de verwachte 125 miljoen dollar betalen de Amerikanen 60 miljoen. Of de VS later dit jaar een tweede reguliere bijdrage zal overmaken is onduidelijk.
Volgens de Amerikanen zijn de rigoureuze stappen bedoeld om de UNRWA tot hervorming te dwingen. Daarnaast willen ze dat andere landen een groter deel van de financiering voor hun rekening nemen. In brede kring worden de maatregelen echter beschouwd als een straf voor de Palestijnen, zoals The Rights Forum eerder meldde.
Trumps besluit van 6 december om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen leidde ertoe dat de Palestijnse Autoriteit (PA) een Amerikaanse bemiddelaarsrol in eventuele toekomstige vredesbesprekingen afwijst. Ook weigert de PA de Amerikaanse vice-president Pence te ontmoeten, die op dit moment een bezoek aan Israël brengt. Met hun plotselinge inhoudingen op de UNRWA-bijdragen wekken de Amerikanen de indruk de Palestijnen te willen straffen.
De Amerikaanse maatregelen hebben de UNRWA (UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) in een crisis gestort. De organisatie zag zich gedwongen direct een groot aantal medewerkers met tijdelijke contracten op straat te zetten en startte een wereldwijde fondsenwervingcampagne om het hoofd te bieden aan wat ze de ‘zwaarste crisis ooit voor de UNWRA’ noemt.
Nederland reageerde direct door de jaarbijdrage van 13 miljoen euro aan de UNRWA voor 2018 versneld over te maken. Het kabinet wijst erop dat de UNRWA een aantal basisbehoeften niet meer kan garanderen, waaronder scholing voor ruim 500 duizend Palestijnse kinderen, basisgezondheidszorg en voedselhulp. Daarmee komt ook de stabiliteit in de regio verder in gevaar, aldus minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:
De VN spreekt van de grootste financiële crisis in de geschiedenis van UNRWA. Mensen, met name kinderen, dreigen daarvan direct de dupe te worden. Bovendien is er het risico dat de stabiliteit in de regio nog verder onder druk komt te staan.
Ook België reageerde direct. De Belgische regering zegde de UNRWA voor de komende drie jaar 19 miljoen euro toe en stelde het bedrag voor 2018 direct beschikbaar. Minister Alexander De Croo voor Ontwikkelingssamenwerking stelde:
Living conditions in Gaza, Syria, the West Bank and elsewhere in the region are particularly tough. For a lot of Palestinian refugees the UNRWA is the last life buoy. With the help of UNRWA half a million of Palestine children are able to go to school. This prevents them from falling prey to radicalization and extreme violence.
Gisteren liet ook het Britse kabinet weten de Palestijnse vluchtelingen en de UNRWA te zullen blijven steunen. Datzelfde geldt voor de EU. Tijdens een ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie (EU) met president Mahmud Abbas van de PA, vandaag in Brussel, werd continuering van de EU-steun door buitenlandcommissaris Federica Mogherini bevestigd.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica