De demonstratie vindt plaats op zondag 7 oktober van 13.00 tot 17.00 uur op de Dam in Amsterdam.
De Palestijnse gemeenschap in Nederland nodigt sympathisanten uit hun solidariteit te komen betuigen tijdens haar demonstratie van aankomende zondag op de Dam. Vanaf 13.00 uur protesteren de Palestijnen tegen het onrecht dat hen al zeventig jaar, sinds de stichting van de staat Israël, ten deel valt: een voortgaand proces van verdrijving en onderdrukking, dat gepaard gaat met oorlogsmisdaden en andere grove schendingen van het internationaal recht.
De dreigende ontruiming en sloop van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, die ieder moment kan plaatsvinden, is een actueel voorbeeld van dit proces. Ruim 180 bedoeïenen worden door de bezettende mogendheid Israël gedwongen hun woonplaats te verlaten, waar zij zich bijna zeventig jaar geleden vestigden nadat zij door diezelfde mogendheid waren verdreven uit hun leefgebied in de Naqab-woestijn (Negev). De gedwongen ontruiming is een oorlogsmisdaad, stelde Amnesty International eerder deze week in navolging van tal van andere mensenrechtenorganisaties. We schreven er eergisteren over.
Uit hetzelfde gebied werden eerder al zeker tien bedoeïenengemeenschappen gedwongen te vertrekken. En alleen al in ditzelfde centrale deel van de bezette Westelijke Jordaanoever zijn er nóg 45 gemeenschappen van bedoeïenen die met een gedwongen ‘transfer’ worden bedreigd. In de South Hebron Hills, de Jordaanvallei en de Naqab (Negev) speelt zich hetzelfde proces af. De kwetsbare Palestijnse bedoeïenengemeenschappen worden letterlijk in hun voortbestaan bedreigd.
Het onrecht dat de bedoeïenen wordt aangedaan is één facet van een veel breder proces van overheersing dat het Palestijnse volk al zeventig jaar van zijn elementaire rechten berooft. Tegen dit onrecht verheft de Palestijnse gemeenschap in Nederland zondag haar stem.
‘Opstand’ is in oktober het thema van de Maand van de Geschiedenis. In dat kader besteedt The Rights Forum tijdens zes bijeenkomsten verspreid door het land aandacht aan het Palestijnse verzet tegen de Israëlische overheersing. Afwisselend vormen een documentaire en een fotoproject de basis voor discussie. De toegang is gratis.