Petitie aan de Nederlandse regering

Houd Israël aan VN-Kinder­rechten­verdrag − Stop militaire berechting Palestijnse kinderen

Deze petitie is gesloten op 22 april 2018

Petitie aan de Nederlandse regering

Houd Israël aan VN-Kinder­rechten­verdrag − Stop militaire berechting Palestijnse kinderen

Ja, ik teken deze petitie

Deze petitie is gesloten op 22 april 2018

Uw persoonlijke gegevens worden slechts gebruikt ten behoeve van deze petitie, en buiten de geadresseerde regeringsleden aan geen enkele derde partij ter inzage of beschikking gesteld.

Petitie aan de Nederlandse regering namens de Palestijnse Kinderrechten Coalitie

  • 84%

5064 OndertekenaarsDoel: 6000

De 17-jarige Ahed al-Tamimi staat terecht voor een Israëlische militaire rechtbankTali Shapiro / Twitter 

Midden in de nacht op dinsdag 19 december 2017 drong het Israëlische leger het huis van het zestienjarige Palestijnse meisje Ahed al-Tamimi binnen, om haar te arresteren omdat zij een video op Facebook had gezet. Op het filmpje is te zien hoe zij op het erf van haar ouderlijk huis ongewapend, met haar blote handen, een zwaar bewapende soldaat dreigt aan te vallen.

Aheds familie en dorpsgenoten in al-Nabi Salih staan al jarenlang symbool voor een geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetting. Sinds 19 december betaalt Ahed hier een grote persoonlijke prijs voor. Zij wordt in voorarrest gehouden tot het einde van haar ongetwijfeld lang uitgesponnen rechtszaak, een rechtszaak die tegen haar wens achter gesloten deuren wordt gehouden.

Wat Ahed meemaakt is een voorbeeld van de al lang bestaande Israëlische praktijk van de nachtelijke invallen door zwaarbewapende militairen om Palestijnse kinderen van hun bed te lichten. Dit gebeurt al jarenlang, honderden keren per jaar. Na hun arrestatie worden deze kinderen naar een verhoorcentrum gebracht waar zij worden ondervraagd zonder hun familie en zonder een advocaat. De kinderen worden geïntimideerd, in voorarrest gehouden en berecht door een militaire rechtbank die geen rekening houdt met hun welzijn. Onder deze zware omstandigheden is schuld bekennen de enige uitweg en de meeste kinderen doen dit dus ook. Hierom hebben de militaire rechtbanken zo’n hoog percentage veroordelingen: 99,74 procent en hierom verblijven er honderden Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.

De Palestijnse kinderen in Israëlische detentie zijn tussen de 12 en 17 jaar oud. Israël is het enige land in de wereld dat systematisch kinderen vervolgt in militaire rechtbanken, waarbij het voorbijgaat aan het recht op een eerlijk proces volgens het VN Kinderrechtenverdrag. Volgens de Vierde Geneefse Conventie mag de onder bezetting levende lokale bevolking van een gebied niet door de bezettende mogendheid de grens worden overgebracht. Ahed al-Tamimi wordt gevangen gehouden in de HaSharon (Tel Mond) gevangenis nabij Netanya, aan de andere kant van de Groene Lijn.

Ahed is uitgegroeid tot een icoon van het verzet van Palestijnse kinderen.

Zij is echter niet de enige… maar slechts een van de velen.

Daarom vragen wij de Nederlandse regering er bij Israël op aan te dringen:

  • Geen kinderen te berechten binnen een militair rechtssysteem dat een eerlijk proces in de weg staat
  • Te waarborgen dat de rechtsgang van Palestijnse minderjarigen voldoet aan de normen van het VN-Kinderrechtenverdrag
  • Geen kinderen te arresteren in het midden van de nacht
  • Geen vrijheidsbeneming van Palestijnse minderjarigen zonder rechtelijke uitspraak en alleen als uiterste middel
  • Een einde te maken aan de praktijk van ondervraging van kinderen zonder bijstand van een advocaat, zonder audio- en video-opname en zonder begeleidende ouder

Deze petitie loopt van 9 maart 2018 tot 22 april 2018. Aanbieding volgt spoedig daarna. Uw persoonlijke gegevens worden slechts gebruikt ten behoeve van deze petitie.

Recente ondertekenaars

jan binnekade, oudesluis

Nandor Heegers, Utrecht

Anoniem, Amsterdam

Anoniem, Amsterdam

Aysel Kaya, Rotterdam

Anoniem, Utrecht

Hans Nijland, UTRECHT

Igo Corbière, Woerden