Op 13 en 16 november zijn in Amsterdam respectievelijk Nijmegen bijzondere films te zien, de eerste over de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, de tweede over de Joodse vluchteling Hajo Meyer. Donateurs van The Rights Forum maken kans op vrijkaarten.
Op 13 november wordt in De Balie in Amsterdam, in het kader van het IDFA-festival, de korte documentaire van het Britse onderzoeksbureau Forensic Architecture over de dood van de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh vertoond. De prominente journaliste, die voor Al-Jazeera gedurende 25 jaar verslag deed uit door Israël bezet Palestijns gebied, werd op 11 mei van dit jaar door een Israëlische scherpschutter doodgeschoten tijdens het maken van een reportage in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin.
Forensic Architecture deed, als een van vele organisaties, onderzoek naar de dood van Abu Akleh. De documentaire, met de veelzeggende titel The Extrajudicial Killing of a Journalist (De Buitengerechtelijke Moord op een Journalist), laat zien hoe het gerenommeerde bureau op basis van openbare bronnen stap voor stap tot de conclusie kwam dat Abu Akleh doelbewust werd beschoten. Na afloop is er een gesprek met de oprichter van Forensic Architecture, Eyal Weizman.
Op 16 november wordt in LUX Nijmegen de film Hajo, een Joodse vluchteling van Jacqueline de Bruijn vertoond. De film vertelt het bijzondere verhaal van de in Duitsland geboren Hajo Meyer, die in 1938, na de beruchte Kristallnacht, op 14-jarige leeftijd tot Nederland werd toegelaten, samen met 1.500 andere Joodse kinderen. Dat hij ook in Nederland niet veilig was bleek in 1944. Meyer werd opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd, maar overleefde het vernietigingskamp.
Meyer keerde terug naar Nederland, maakte carrière bij Philips en legde zich na zijn pensionering toe op het bouwen van violen. Hij genoot bekendheid vanwege zijn politieke activiteiten, onder meer als bestuurslid van Een Ander Joods Geluid (EAJG), en zijn scherpe kritiek op de Israëlische misdaden tegen de Palestijnen. Hij stierf in 2014 op negentigjarige leeftijd.
Op het eind van zijn leven bezocht Meyer de huizen waar hij als vluchtelingenkind woonde. Ook herlas hij de brieven die hij schreef aan zijn ouders, die zouden omkomen in het kamp Theresienstadt. Mede aan de hand hiervan vertelt de film het verhaal van zijn leven. Na afloop van de vertoning is er een gesprek met maakster Jacqueline de Bruijn.
The Rights Forum heeft voor beide evenementen twee gratis kaarten beschikbaar. Bestaande donateurs die uiterlijk op 7 november een extra donatie doen, alsmede nieuwe donateurs die zich op of voor die datum aanmelden als periodiek donateur, maken kans op de kaarten. De winnaars krijgen op 8 november bericht.