Kolonistengeweld

Inmiddels wonen meer dan 500.000 kolonisten in nederzettingen, veelal om economische redenen. Huisvesting aldaar wordt zwaar gesubsidieerd. Andere kolonisten wonen om ideologische redenen in nederzettingen. Een deel van hen is gewelddadig en terroriseert de plaatselijke Palestijnse burgerbevolking. Door het geweld van kolonisten raakten in de afgelopen jaren honderden Palestijnen gewond en werden veel Palestijnse bezittingen vernield, waaronder tienduizenden olijfbomen.

VN- en mensenrechtenorganisaties concluderen dat de Israëlische regering ernstig tekort schiet in het beschermen van de Palestijnse burgerbevolking. De Israëlische autoriteiten treden vrijwel nooit effectief tegen dit geweld op.

De Verenigde Naties concludeert:

"Israel has systematically failed to adequately enforce the law on settlers who engage in attacks against Palestinians and their property."
VN-ORGANISATIE UN-OCHA

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem constateert:

"The authorities have adopted an undeclared policy of leniency toward Israelis who harm Palestinians and damage Palestinian property. Israel violates its obligation as the occupying power in the West Bank to maintain law and order."
B'TSELEM

Slechts 8,5% van de aangiften die door Palestijnen op de Westoever wegens kolonistengeweld worden gedaan, leidt tot vervolging, constateerde de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din.

 

Nederland blokkeert kritisch EU-rapport

In april 2012 bracht The Rights Forum een door Nederland geblokkeerd EU-rapport over kolonistengeweld naar buiten. Het rapport schetst een onthutsend beeld van de ernst en toename van het geweld van kolonisten tegen Palestijnse burgers en hun bezittingen.

► LEES MEER OVER HET DOOR NEDERLAND GEBLOKKEERDE EU-RAPPORT

 

Kolonistengeweld in beeld

Wat betekent het geweld en de aanvallen van kolonisten voor Palestijnse kinderen?  
Defence for Children Palestine  maakte er dit korte, aangrijpende filmpje over. 

 

Beelden van een aanval van gemaskerde kolonisten op een bejaarde Palestijnse man en vrouw. De opnames zijn gemaakt met een videocamera van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem:

► MEER BEELDMATERIAAL VAN KOLONISTENGEWELD OP DE WEBSITE VAN B'TSELEM​


 

Reportage van de VN-organisatie UN-OCHA over de duizenden olijfbomen die jaarlijks op de Westoever vernield worden door kolonisten:

 

 


MEER INFORMATIE

 

RAPPORTEN
 

 LAW ENFORCEMENT ON ISRAELI CIVILIANS IN THE WEST BANK
Yesh Din, juli 2013

Onderzoek naar de straffeloosheid van geweld van Israëlische burgers tegen Palestijnen op de Westoever in de periode 2005 - 2013. Slechts 8,5% van de aangiften leidde tot vervolging.

OLIVE HARVEST FACTSHEET
Verenigde Naties (UN-OCHA), oktober 2012

Feitenoverzicht van de olijfoogst op de Westoever in 2012. In de periode januari t/m oktober 2012 werden 7.500 olijfbomen door kolonisten vernield.

HOW DISPOSSITION HAPPENS - THE HUMANITARIAN IMPACT OF THE TAKEOVER OF PALESTINIAN WATER SPRINGS BY ISRAELI SETTLERS
VN-organisatie OCHA, maart 2012

 

SETTLER VIOLENCE IN THE WEST BANK
VN-organisatie OCHA, november 2011