Protestactie 23 maart 2018 Lees meer over

Ahed al-Tamimi op straatnaamborden in dertien Nederlandse steden

In dertien Nederlandse steden hangen sinds vanochtend straatnaamborden met de naam van Ahed al-Tamimi. De borden zijn opgehangen door Movement X en het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP), uit protest tegen de stelselmatige mishandeling van Palestijnse kinderen door Israël.

De borden hangen in de steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Grijpskerk, Vlaardingen, Assen, Heemstede, Maarssen en Tilburg. In Den Haag werd een bord opgehangen aan het Buitenhof, bij de ingang van de Israëlische ambassade en tegenover de gebouwen van de Tweede Kamer aan het Binnenhof. Volgens een bericht op de Facebookpagina van Movement X is dat bord na een klacht van de ambassade inmiddels door de politie verwijderd.

Systematische mishandeling Palestijnse kinderen

De actie van Movement X en docP is een protest tegen de veroordeling van Ahed al-Tamimi door een Israëlische militaire rechtbank op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De 17-jarige kreeg afgelopen woensdag acht maanden cel opgelegd vanwege de meppen die zij op 15 december 2017 verkocht aan twee zwaarbewapende militairen van de Israëlische bezettingsmacht, alsmede het ‘opruien’ tegen en ‘hinderen’ van die bezettingsmacht.

Met de actie willen beide organisaties de aandacht vestigen op de systematische mishandeling van minderjarige Palestijnen door Israëlische troepen en autoriteiten. Het oppakken van Palestijnse kinderen door militairen is schering en inslag. De kinderen worden onrechtmatig naar Israël overgebracht en berecht door militaire gerechtshoven die onderdeel vormen van Israëls bezettingsregime. Sinds het jaar 2000 zijn tienduizend Palestijnen tussen 11 en 18 jaar door zulke rechtbanken veroordeeld. Met deze praktijken schendt Israël alle relevante internationale verdragen, waaronder het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Petitie

Movement X en docP bekritiseren de Tweede Kamer, die een maand geleden met grote meerderheid een motie verwierp waarin de regering werd verzocht zich uit te spreken voor vrijlating van Ahed al-Tamimi uit voorarrest. Diverse partijen meenden dat Nederland zich niet moet bemoeien met wat zij omschrijven als ‘de rechtsgang van een ander land’. Kort daarvoor had de Kamer zich juist volop bemoeid met ‘de rechtsgang van een ander land’, schreef Martijn de Rooi onlangs in zijn artikel ‘Loyaal aan Israëls Mickey Mouse-rechtspraak’: de Kamer nam bijna unaniem een motie aan waarin de regering werd verzocht zich uit te spreken voor vrijlating van Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije die in Turkije in voorarrest zit.

In Nederland is de Palestijnse Kinderrechten Coalitie (PKC) daarom een petitie gestart die de Nederlandse regering oproept bij Israël aan te dringen op een eerlijke rechtsgang voor Palestijnse kinderen, in overeenstemming met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De petitie kan tot 22 april worden getekend.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy