Met een e-mail-campagne verzet de BDS-beweging zich tegen de toewijzing van de eerste drie etappes van de Giro d’Italia 2018 aan Israël. De organisatie van de ronde houdt zich doof voor bezwaren tegen de Israëlische bezetting en mensenrechtenschendingen: ‘We willen laten zien hoe vriendelijk Israël is.’
De campagne volgt op de officiële toewijzing van de eerste drie etappes van de ronde van Italië 2018 aan Israël, eerder deze week. Anders dan vorige maand door wielermedia aangekondigd, heeft de organisatie zich niet gewaagd aan een proloog in bezet Oost-Jeruzalem. De openingsrit van tien kilometer voert door West-Jeruzalem, met start en finish op de drempel van de bezette Oude Stad. De proloog wordt gevolgd door etappes van Haifa naar Tel Aviv en van Be’er Sheva naar Eilat.
De e-mail-campagne tegen de toewijzing van de drie etappes aan Israël wordt georganiseerd door de ‘Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel’ (PACBI). PACBI is onderdeel van de door Palestijnen geleide BDS-beweging, die Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties wil dwingen het internationaal recht en de rechten van de Palestijnen te respecteren.
PACBI roept de Giro-organisatie op het recht te respecteren en de drie etappes aan een ander land toe te wijzen. Zij wijst erop dat Israël graag grote evenementen naar zich toetrekt om zich aan de wereld te presenteren als een ‘normaal land’, dat zich verre houdt van schendingen van het recht en VN-resoluties. De wielerwebsite Cyclingnews sprak in dit verband vorige maand van ‘een politieke zet voor Israël’ (‘a big political coup for Israel’).
PACBI wijst er ook op dat Israël de Giro aangrijpt om de viering van zijn zeventigjarig bestaan in 2018 luister bij te zetten. Met de wielerwedstrijd ‘viert’ het de zeventigste verjaardag van ‘de stichting van Israël op de ruïnes van het Palestijnse thuisland, tot stand gebracht door de verdrijving van de meerderheid van de inheemse Palestijnse bevolking’, schrijft de organisatie.
In het bijzonder vestigt PACBI de aandacht op de status van Jeruzalem. Geen land ter wereld erkent de Israëlische claim op soevereiniteit over Jeruzalem, noch over het westelijke stadsdeel, noch over het oostelijke. Derhalve erkent ook geen enkel land Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Daarnaast wordt de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem in 1980 door de internationale gemeenschap als illegaal veroordeeld, onder meer in de resoluties 476 en 478 van de VN-Veiligheidsraad. Oost-Jeruzalem wordt op grond van internationaal recht beschouwd als bezet Palestijns gebied, zoals in december jl. nog eens onderstreept door de Veiligheidsraad in resolutie 2334. Tot op de dag van vandaag lapt Israël de VN-resoluties aan de laars en voert het een intensieve politiek van kolonisering, die gepaard gaat met een veelzijdige onderdrukking van de Palestijnse bevolking.
Verder wijst PACBI expliciet op het structurele onrecht dat de Palestijnse bedoeïnen van de Naqab (Negev) wordt aangedaan. Honderden, zo niet duizenden van hen is de afgelopen jaren het Israëlische staatsburgerschap ontnomen, en circa veertig dorpen leven onder de permanente dreiging te worden gesloopt. Veel van de bedoeïnendorpen wachten nog altijd op elementaire voorzieningen als stromend water, elektriciteit en verharde wegen. Het Israëlische beleid is erop gericht de Naqab van zijn bedoeïnenpopulatie te ontdoen om zodoende ruimte te scheppen voor woningbouwprojecten voor joodse Israëli’s. Symbool voor dit beleid staat het dorp Al-Araqib, dat vorige maand voor de 116e keer door Israël werd gesloopt, om vervolgens weer door de bewoners te worden opgebouwd. De Naqab vormt volgend jaar het decor voor de derde Giro-etappe.
De organisatie van de Giro hield zich tot dusver doof voor de bezwaren. Giro-directeur Mauro Vegni liet deze week weten het doodnormaal te vinden zijn evenement onder te brengen in een land dat zich op grote schaal bezondigt aan bezetting en schendingen van de mensenrechten en VN-resoluties. Politieke overwegingen spelen geen rol, zei hij: ‘We geloven dat sport verbroedert en willen mensen graag de kans geven te laten zien hoe prachtig en vriendelijk Israël is.’
Dat de gewenste ‘verbroedering’ zich niet zal uitstrekken tot de Palestijnse bevolking van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza, die vermoedelijk zoals gebruikelijk door de Israëlische autoriteiten zal worden weggehouden bij het spektakel, daarvan ligt Vegni niet wakker. De Giro-organisatie werkt graag mee aan de door Israël gewenste ‘normalisering’ van het onrecht als er genoeg geld tegenover staat, daarmee een nieuwe betekenis gevend aan het begrip pinkwashing. En het geld is toegezegd; de kosten worden naar verluidt gedeeld door Israël en een Canadese miljardair die zich onlangs in het land heeft gevestigd.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica